zondag 9 augustus 2015

Kaas proeven bij Kef

Een lekker mandje kaas!
Als je aan een kind vraagt wat hij in de vakantie graag wil doen, dan krijg je toch snel te horen dat ze naar een speeltuin of een pretpark willen. Als kinderen wat ouder worden, dan komt er nog wel eens winkelen bij, maar het komt zelden voor dat als voorstel he bezoeken van een kaasproeverij genoemd wordt. Nu is Jeroen natuurlijk in dit soort zaken wel een beetje bijzonder, maar ik stond toch wel even met mijn mond vol tanden toen hij hierom vroeg. Maar aangezien iedereen in de familie erg van kaas houdt, was de keus snel gemaakt en zo gingen we vanmiddag met z'n vieren naar Fromagerie Kef op de Marnixstraat in Amsterdam. Zoals het lot het gewild had, was er een parkeerplek voor de deur en kwamen we iets na half één binnen. Daar stond al een tafeltje voor ons gedekt met een bakje heerlijke olijven om van te snacken terwijl we wachten op het eerste kaasplateau dat gebracht werd. Op dat plateau lagen een aantal geitenkazen (zowel een jonge als een oude variant van dezelfde kaas, leuk om die eens met elkaar te vergelijken), maar ook een brie de melun (met een smaak die je deed denken aan paddenstoelen en herfstig weer) en de favoriet van Daan en Jeroen, de St Philippe. Daarbij kregen we heerlijk stokbrood geserveerd met voor Ans een mooi glas witte wijn en voor Daan, Jeroen en mij diverse soorten limonade. Of de kazen in de smaak vielen? Laten we zeggen dat er geen restjes over bleven.

Het tweede plateau
Het tweede plateau van de dag werd na een korte pauze al aangedragen. Daan en Jeroen wilden al snel aanvallen, maar er volgde een bijzonder interessante uitleg over de kazen op het plateau (deze keer veel uit België) en hoe deze gemaakt werden. Minstens zo interessant ala de verhalen van een goede sommelier. De Nederlandse inbreng hier was een stukje Oude Remeker, de Fransen moesten het doen met een epoisses (de enige kaas die de jongens echt te scherp was), terwijl de rest door de Belgen ingenomen werd, met voor mij de topper van de dag, namelijk de Achelse Blauwe. Daarbij een mooie rode wijn voor Ans, voor Daan en Jeroen een Appel/Perensap en ik deed het met een licht mousserende pruimencider. Ook dit plateau was een schot in de roos, elke kaas op zich was meer dan de moeite waard, maar de combinatie maakte het geheel nog mooier. Na een uur of twee aan tafel te hebben gezeten werden Daan en Jeroen wat onrustig, misschien ook omdat de kaas op was, maar dat was het signaal om af te ronden. Nou ja, afronden, we konden natuurlijk niet weg zonder nog wat kaas mee naar huis te nemen als ook een paar flessen van de sappen die we gedronken hadden. De hele proeverij was erg goed verzorgd, complimenten aan de dames van Kef voor een hele leuke middag. Een echte aanrader voor iedere lekkerbek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten