dinsdag 22 december 2009

Top 1000 van Veronica


Afgelopen week heb ik naar de Top 1000 aller tijden van Veronica geluisterd. Ik vind de beleving van de top 2000 van Radio 2 eigenlijk leuker (zeker met de ondersteuning van het programma top 200 a gogo van Matthijs van Nieuwkerk), maar ook deze "lijst der lijsten" is de moeite waard. Alle nummers uit de top 10 zijn wel klassiekers op de één of andere manier (hoewel ik Angels van Robbie Williams toch wel een beetje van een ander kaliber vindt, maar laten we het maar een moderne keus noemen, daar moet ook ruimte voor zijn, in plaats van dat alleen de 35+'ers onder ons de stemming teveel gaan beïnvloeden. Uit de top 10 zijn dit de nummers die mij het meest aanspreken en welke herinneringen ik daar bij heb: 
1.  November Rain - Guns 'n' Roses. Een heel mooi nummer, maar mijns inziens nog niet eens het beste nummer van use your illusion (dat is op zeker Coma), laat staan van Appetite for Destruction. Mijn persoonlijk favoriet is Paradise City, of het zeer ondergewaardeerde Rocket Queen. Beste herringering: In 1992 één van de allerbeste concerten gezien waar ik ooit ben geweest. Een super line up van Soundgarden, Faith no More en de Gunners. Uiteraard begonnen ze meer dan een uur te laat, maar daarna was het feest, feest, feest. Dit was nog de originele line up, voordat Steven Adler er bv uitgegooid werd omdat hij TEVEEL drugs gebruikte.
4. One - Metallica. De beste speed-/ trashmetal band ter wereld en aller tijden. Je moet er alleen geen bassist zijn, want dan ga je te vroeg dood of word je zonder aanziens des persoons de band uitgezet. Beste herrinering: Voor het eerst gezien op de Monsters of Rock tour in Nijmegen 1991, toen ze nog geen headliner waren, maar AC/DC voor zich moesten dulden (eigenlijk wel terecht, maar vooruit :-)). Samen met zus Daan erheen om daar haar huidige man Edwin te treffen en ook nog goede vrienden Frank en Simon. Geweldig concert, na afloop gelijk alle cd's gekocht en helemaal grijs gedraaid. One is een magistraal nummer, waarin de gitaren en mn ook de drums klinken als de machine geweren die beschreven worden.
5. Bohemian Rhapsody - Queen. Is dat een rockband, of opera of zijn het mannen die van andere mannen houden? Dat maakte Freddy niet zoveel uit :-). "Beste" herinnering: de schok die ik voelde toen Freddy aan Aids overleed.
6. Summer of 69 - Bryan Adams. Heeft alles wat een klassiek rocknummer nodig heeft. Makkelijk te onthouden tekst met weinig inhoud, heerlijke gitaren en de rauwe stem van Bryan, die laat zien dat een Canadees net zo goed hardcore rock 'n' roll kan zijn als een Amerikaan. Beste herinnering: in de Brabant Hallen samen met René naar een concert, waar Bryan middenin het publiek opdook en dat helemaal uit zijn dak ging!
9. Thriller - Michael Jackson. Meest bijgebleven herinnering: bij de opening van de Mirandabad was er een speciale uitzending van Sonja Barend, die opgeleukt werd door kinderen die daar gingen zwemmen en muziek bijgespijkerd door de Jackson Five! Inclusief een hele jonge Michael (als donkere jongen met een neus), die op de natte armen van de zwemmer met een Edding handtekening aan het zetten was. En ja, ik kreeg er ook één, maar die ging er de volgende dag na een stevige douchebeurt weer lekker af.
10. Smells like teen spirit - Nirvana. Grunge zoals grunge hoort te zijn. Zanger helemaal gestoord, maar een performance weggeven, dat kon hij wel. Meest bijgebleven herinnering: twijfelen om naar het concert in Paradiso te gaan, maar deze keer maar even niet, we doen het volgende keer wel. Helaas, die kwam niet, want een paar maanden later schoor Kurt Cobain zichzelf dwars door zijn kop heen.

Nu maar op naar de top 2000 van Radio 2.

2 opmerkingen:

  1. Herinneringen inderdaad. G&R in de kuip TOP, Het mini podiumpje van Bryan midden in de zaal, het gemiste Nirvana concert. Those were the days!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, zo maken ze ze niet meer (zei de man van 40). Maar hopen dat de Dropkick Murphys in januari er nog een feestje van willen maken!

    BeantwoordenVerwijderen