zaterdag 3 augustus 2013

Solsiden

De seafood platter was geweldig
Na afronding van onze fietstocht was het nog even regenachtig, maar daarna trok de hemel weer open en was het weer heerlijk weer. Dat betekende dat we een mooie wandeling deden naar de haven van Oslo, waar ons restaurant voor deze avond gevestigd is. Solsiden, wat zonnige kant betekent, is het bekendste visrestaurant van Oslo. Het duurde even voordat we het vonden, omdat  Google Maps een beetje van slag was, maar door kordaat handelen van Ans werd die horde ook snel genomen. we waren wat vroeger dan de geplande reservering, maar dat bleek geen probleem. Er was een mooie tafel voor ons gereserveerd en we konden gelijk aanschuiven. Ik had al wat onderzoek gedaan en de specialiteit van het huis was de "seafood platter", een schaal vol met allerlei zeevruchten die op ijs geserveerd werden. We waren even wat huiverig, want dit hadden we eigenlijk nog nooit gegeten, of in ieder geval niet op de manier waarop het geserveerd werd. Maar goed, gewoon met mes en vork eten kun je altijd nog, dus we kozen niet voor het gebaande pad, maar besloten er een avontuur en een ervaring van te maken. Kom maar op met die schaal!

Prachtig uitzicht vanaf onze tafel
Nou, die kwam snel en was gigantisch groot. Een lekker mandje brood, wat sausjes (tomatensalsa, Aioli, mayonaisse en een azijndressing en verder een schaal met heel veel schaaldieren. Op de schaal onder andere kreeft, koningcrab, mosselen, oesters, coquilles, garnalen en rivierkreeften. Een overdaad, dat was zeker! We kregen ook het nodige gereedschap om de schalen te kraken en ..... off we went. Nou, het was heerlijk om te eten, maar ook het uitvinden hoe je iets het best uit de kreeft kan krijgen is iets wat je een keer meegemaakt moet hebben. We vroegen hier en daar nog een adviesje aan de serveerster, maar grotendeels konden we alles zelf uitvogelen. En de schaal ging tot de laatste garnaal helemaal op, zo lekker vonden we het. Voor toekomstig reizigers naar Oslo: doe jezelf een plezier en ga bij Solsiden langs. je zult zeker niet teleurgesteld raken, niet door het eten, maar ook niet door de ambiance in het restaurant en het prachtige uitzicht vanuit het restaurant. Wel een waarschuwing: het is niet goedkoop. De seafoodplatter en 1 glas wijn kosten bij elkaar 220 Euro. Maar ik vond het het zeker waard voor de ervaring!!

2 opmerkingen:

  1. In Amsterdam kun je hetzelfde, maar dan een stuk betaalbaarder, krijgen bij dauphine. Een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat weet ik. Ook bij hotel New York in Rotterdam. Maar op de een of andere manier denk ik niet dat het daar dezelfde dag uit de zee geplukt is, terwijl bij Solsiden ze het 's ochtends van de boot mee naar het restaurant nemen :-).

    BeantwoordenVerwijderen