zondag 24 mei 2015

Staten Island

Manhattan vanaf de Staten Island Ferry
Staten Island. Als je aan mensen die naar New York gaan of ze ook Staten Island gaan bezoeken, zul je vaak vragende gezichten zien. Veel mensen denken toch vaak dat New York alleen uit Manhattan bestaat en bij wat doorvragen herkennen ze ook nog wel de stadsdelen The Bronx en Brooklyn, Queens alweer een stuk minder en Staten Island kent bijna niemand. Op zich ook niet zo vreemd, want Staten Island is eigenlijk met name een wijk waar veel New Yorkers wonen en slapen, maar zodra ze moeten werken of iets willen gaan doen, reist men toch vaak snel naar Manhattan. Dat verklaart direct wat de belangrijkste attractie van Staten Island is: de pont die tussen Manhattan en Staten Island vaart! Een aardig ritje van een minuut of 20, waarbij je vanaf het water diverse "landmarks" van New York kunt zien. En het is nog gratis ook, wat ook een verklaring is voor de populariteit. Toen wij aankwamen bij de pier vanwaar de ferry vertrok stond er dan ook  een massa mensen te wachten om de boot op te mogen. Gelukkig zijn het grote boten, dus kon iedereen er zonder probleem op en hadden we ook nog goede plaatsen aan de railing, zodat we alles zonder obstructie konden zien. Hoewel deze pont dus ook vele New Yorkers vervoerd, denk ik dat de bezetting vandaag ongeveer 99 procent toeristen en 1 procent autochtonen was :-).

Het 9/11 memoriam op Staten Island
Eenmaal aangekomen op Staten Island viel het mij direct op dat veel mensen die van de boot kwamen direct weer in de rij gingen staan om weer terug te reizen naar Manhattan. Wij natuurlijk niet, want wij wilden wel eens zien wat Staten Island ons te bieden had. Helaas moesten we constateren dat dat eerlijk gezegd niet zo heel veel was. Er heerste een bijna serene rust in dit stuk van New York, wat op geen enkele manier leek op de hectiek die we eerder vandaag meegemaakt hadden. We liepen een stukje langs de waterkant, met wederom een andere view op de skyline van Manhattan. Een interessante variatie hierop was het 9/11 memorial van Staten island, dat gewijd is aan de slachtoffers van de aanslag op het WTC die van Staten Island kwamen. Als je door het memorial heen kijkt, zie je de plek waar het WTC heeft gestaan. Even verderop is het stadion van de Staten Island Yankees (of Bombers, hangt er vanaf wie je het vraagt), een van de honkbalteams die gelieerd zijn aan de New York Yankees en waar hun jonge talenten spelen en klaargestoomd worden voor een plek in de hoofdmacht om uiteindelijk in de MLB te spelen. Aardig stadionnetje en ik had het wel leuk gevonden om er een shirt van mee te nemen, maar aangezien alles potdicht was en er helemaal niemand in de buurt was (behalve een zwerver die lekker in de zon lag te tukken), stierf dit plan een snelle en zachte dood.  Overigens op zich niet raar, aangezien het seizoen nog niet begonnen was :-).

Na nog even wat rondgelopen te hebben en naast het politiebureau helemaal niets bezienswaardig gevonden te hebben, keerden we terug naar de pier. Aangezien het heerlijk weer was en ik ook wat hoofdpijn begon te krijgen, streken we neer bij de enige bar met terras, waar mijn reisgezellen een paar heerlijke lokale biertjes tot zich namen (ik hield het bij een paar pijnstillers en een glas water). Na anderhalf uur was het tijd om de pont terug te nemen en zoals altijd moesten we natuurlijk rennen om nog mee te mogen ;-). Ik gebruikte de reis terug om even te mediteren en dit in combinatie met de pijnstillers zorgden ervoor dat toen ik van de boot afstapte, mijn hoofdpijn helemaal verdwenen was en alleen nog een wat wollig gevoel achter bleef. Dan is het toch een stuk leuker om dingen te doen dan als je een stekende pijn achter je linkeroog hebt! Op naar het eten!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten