zondag 5 februari 2012

A different kind of truth

Goede plaat, niet wereldschokkend, maar gewoon lekker
Eind vorig jaar kwamen de geruchten los dat er op korte termijn een nieuw album van Van Halen uit zou komen. Dat zou dan de eerste in 12 jaar zijn. Inmiddels is het zover, en heeft Van Halen "A Different Kind of Truth"  gepresenteerd. Als je het op de keeper beschouwd, kan dit bijna alleen maar tegenvallen, want de verwachtingen zijn natuurlijk erg hoog gespannen. Ten opzichten van de bezetting van de vorige plaat zijn er twee wijzigingen. Sammy Hagar heeft de band natuurlijk al een tijd geleden (met ruzie) verlaten en het sprak bijna voor zich dat David Lee Roth de vocalen weer voor zijn rekening ging nemen. Geen verrassing daar. Wat wel bijzonder was, was dat bassist Marc Anthony ingeruild werd voor Wolfgang van Halen, de zoon van Eddie. De beste jongen is meer dan 25 jaar jonger dan alle andere bandleden. Maar goed, het is maar de bassist, he.....:-). "A Different Kind of Truth" heb ik inmiddels nu een keer of drie beluistert via Spotify (voor mij de ontdekking van 2011, no doubt about it!!). Het openingsnummer "Tattoo"  is vintage Van Halen, lekkere zanglijnen, strakke drums en gierende gitaren van Eddie (waar is die baspartij nou??). Daarna volgen lekkere hardrock nummers, zoals She's the Woman en You and Your Blues. The Trouble with Never vind ik ook een nummer dat lekker in het gehoor ligt en wat tussen de oren blijft zitten. Dat geldt ook voor "Honeybabysweetiedoll", maar dan op een andere manier: wat een ongelofelijk bagger nummer is dat zeg!

Al met al is A Different Kind of Truth een goede plaat. Niet wereldschokkend, zeker geen Van Halen I en II, 1984, 5150, For Unlawful Carnal Knowledge of een van de beste live platen allertijden, te weten "Van Halen Live: Right Here, Right Know". Maar in tegenstelling tot Guns 'n Roses die met Chinese Democray echt een wanprestatie afleverde, is dit gewoon een leuke 7,5.  Hij gaat de annalen niet in als het hoogtepunt van de carriere van Van Halen. Maar wellicht wel als de plaat die de 2012 tour van Van Halen initieerde en als dat ertoe leidt dat Van Halen ook in Nederland op komt treden, dan is dat al genoeg om de plaat überhaupt gemaakt te hebben!!!

2 opmerkingen:

  1. Ik ga ook eens luisteren en verwacht idd geen 1984 (MIJN van halen album) en hoop met je mee op een bezoekje aan Nederland van de mannen.

    (alhoewel België ook te doen is)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, en Engeland lukt denk ik ook nog wel hoor, dat is ook nog leuk. Of niet te ver Duitsland in.......

    BeantwoordenVerwijderen