zaterdag 8 juni 2013

Phising

Phising wordt steeds erger!
Het aantal keren dat ik inmiddels via een slecht vertaalde Russische email benaderd ben om mijn bankgegevens even op te sturen loopt inmiddels in de honderden. Ik meld ze altijd netjes aan met name ING en Rabobank, maar de pogingen blijven maar komen. Ik haal er vaak mijn schouders over op, gooi de mail weg en vraag mezelf af welke idioot nu daarop in zou gaan. Vandaag ging het echter een stap verder. De telefoon ging en Daan nam hem op en aan zijn gezicht zag ik al dat hij het niet begreep. Met een "het is voor jou....." gaf hij mij de telefoon, liep naar de bank, zette zijn koptelefoon op en dook weer in zijn Suske en Wiske (voor de liefhebbers: de Apenkermis). Ik nam de telefoon over en aan de andere kant van de, zeer slechte, lijn hoorde ik een Indiaase mevrouw praatte, die mij vertelde dat ze van Microsoft was en dat ze gegevens hadden binnengekregen waarop duidelijk te zien was dat mijn Windows computer aan een aanval van hackers ten prooi was gevallen.

Ik was even verbaast, zeker toen de mevrouw vroeg "U heb toch wel een windows computer". Aarzelend gaf ik toe dat dat inderdaad nog steeds het geval was (bijna alles is Apple, maar voor de back up hou ik een desktop op Windows).  "Ren er u snel heen, want er is geen seconde te verliezen". Nog steeds een beetje beduusd ging ik naar mijn computer en volgde een paar instructies op, waarvan ik in ieder geval zeker wist dat ze geen kwaad konden. Het zou toch niet zo zijn dat ik nu gehackt werd? Ging deze dame me daarvoor behouden? Maar toen ze me vroeg om in een logfile te kijken en toen ik daar naast alle informatie zaken ook een "warning" vond en ze bijna orgastisch begon te kermen "Oh my God, Oh my God, you're bing hackend.....", terwijl ik zag dat het om een mogelijke te hoog oplopende temperatuur ging, was ik gelijk wakker geschud. De mevrouw kon nog net zeggen: "I would like to take over your PC....", voordat ik, inmiddels boos geworden, riep "Nice try, asshole"  en de hoorn erop gooide.

Achteraf gezien is dit natuurlijk bizar, zeker dat ik er nog een paar minuten in mee ging. Ik heb toch voldoende IT kennis en gezond boeren verstand om te begrijpen dat dit natuurlijk nooit zo gaat. Maar de dames en heren Phisers worden wel met de dag brutaler en ik vraag me af wat er gebeurd als er een wat oudere dame een keer de telefoon opneemt die niet het verschil tussen een hack poging en een informatie melding in het log kan zien. Ik aarzel nu of het wel slim was om de telefoon erop te gooien, misschien had ik ze nog wat meer uit moeten horen, maar ik heb niet de illusie dat ik nu zo een netwerk opgerold zou hebben in mijn eentje. Daarvoor ben ik dan net weer niet genoeg Inspecteur Vlijmscherp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten