donderdag 29 september 2011

Ivy

Bereiding van de Nitro cocktail!
Een van de restaurants waar ik al een hele tijd kennis mee wilde maken, is Ivy in Rotterdam (tja, je kan niet alles hebben :-)). Enkele jaren geleden zag ik Francois Geurds op "De Wereld Draait Door". Hij was toen net weg bij The Fat Duck en liet daar live een staaltje koken met stikstof zien, wat er op zijn minst erg indrukwekkend uitzag. Vanuit Utrecht reed ik in redelijk rap tempo naar Rotterdam. Ik was precies op het afgesproken tijdstip aanwezig, waarbij het laatste stukje nog wel even uitdagend was omdat Ivy redelijk verstopt zit en het bord dat ernaar verwijst niet uitblinkt in helderheid. Onder het genot van een alcoholvrije cider en geroosterde rozenblaadjes die met specerijen bezaaid waren, wachten we tot iedereen aanwezig was, waarna we ons, langs de grote open keuken, ons naar onze tafel begaven. Een bijzonder mooie en hippe inrichting, met onder andere lijsten aan de wand, met daarin bewegende vlammen. Je krijgt het er bijna warm van! Kort daarna begon het bombardement van amuses, die de ene smaaksensatie na de andere voorbij lieten komen. Uiteindelijk kozen we voor het zeven gangen "tasting menu", aangevuld met een selectie van de chariot fromage (ook wel de kaaswagen genoemd).

Een bijzondere friandise: suikerspin met snoepjes erin
Ik zal niet ieder gerecht gaan beschrijven, maar het was allemaal erg lekker. Maar wat het meest bijzonder was, was de manier van bereiding en de "kunstjes"  die tijdens het diner de revue passeerden. Zo werd een bordje macarons op een stokje in een leeg schaaltje geplaatst, waarna er een vloeistof in gegoten werd die die binnen een halve seconde een vaste stof werd en het geheel vast zette. En de bereiding van de Nitro cocktail gebeurde aan tafel, waarbij ijs gemaakt werd met behulp van vloeibare stikstof die uit een thermosfles gegoten werd. Dat geheel bezorgde ons echt een bijzondere ervaring, die je als culinair liefhebber niet mag missen. Als ik een favoriet moet noemen, dan ga ik voor de heilbot met osseworst, een combinatie die eigenlijk niet kan, maar hier erg goed tot zijn recht kwam. De afsluiting was ook geweldig, de friandise was namelijk een hele grote suikerspin, met daarin een aantal snoepjes verwerkt die je er met je vingers uit moest plukken. Simpelweg briljant!!!

Was er iets aan te merken op Ivy? Hmmm.....nou, het heeft de uitstraling van een hele hippe tent, simpelweg omdat het dat ook is. Dat betekent wel het het ook wel een slag volk aantrekt die enerzijds wel bijzonder zijn (zo was er een dame in een jurk als een kerstboom, wiens partner als zij naar het toilet ging letterlijk ging liggen slapen met zijn hoofd tegen het gordijn) en sommige personen waarvan je je af kunt vragen hoe ze hun dagelijks brood verdienen. Ik hoop niet dat dat door gaat slaan (zoals het bijvoorbeeld wel bij Vosius en Sophia heeft gedaan), want dan is Ivy een absolute aanrader en waarschijnlijk ook een doorstormer naar een tweede en wellicht derde ster (de prijs is er al naar :-)). Alle aanwezigen bedankt voor een bijzonder geslaagde avond!!!

2 opmerkingen:

  1. Yep, geweldig. Maar ook hier vond ik uiteindelijk gelden: erg leuk om een keer heen te gaan, echt een ervaring. Maar het is niet het "warme" gevoel dat een Vermeer, Nederlanden of Vinkeles uitstraalt. Het personeel, hoe goed ze ook waren, vindt het soms net even belangrijker om hun verhaal te vertellen dan naar de gasten te luisteren of even te wachten tot we uitgesproken waren voordat ze van wal staken. Arrogantie is wel een risico hier!

    BeantwoordenVerwijderen