maandag 18 juni 2012

Niven

St Jacobsschelpen, erg mooi geserveerd
Een half jaar geleden kocht een een Groupon bon. Dat had ik al vaker gedaan, meestal voor restaurants en dat was bijna altijd een goede investering.  Maar er was toen nog nooit een Michelin restaurant geweest dat een Groupon aanbieding had gemaakt. Niven in Rijswijk was de eerste en aangezien er 50% korting op het tien gangen menu (de proeverij) gegeven werd, vond ik het een uitgelezen kans om de keuken van Niven Kunz uit te proberen. Hans en Leny waren zo vriendelijk om op Daan en Jeroen te passen, waardoor Ans en ik om 19.30 (na een wegversperring burgerlijk ongehoorzaam omzeild te hebben) bij Niven aan konden schuiven. Ontvangst was erg hartelijk en de eerste indruk van het restaurant was warm. Stoelen en bank zaten heerlijk, wat niet onbelangrijk was aangezien we hier tien gangen gingen verorberen. Nou ja, tien, uiteindelijk kwam er een extra gang kaas bij en  namen we ook de koffie met friandises, zodat het er twaalf bleken te zijn.

Ook de friandises gingen grif op
Het gehele diner was een mooi geheel van prachtige gerechten en een bijzonder mooie aankleding. Zo werd de makreel in een blikje geserveerd en diverse bereidingen van tomaat in een groente kistje (Niven Kunz blijft een Westlander, dus daar stonden we niet versteld van). De mooiste vond ik persoonlijk de bereiding van Sint Jacobsschelpen die op een schelp uitgeserveerd werden, die onder andere met zeewier luister bijgezet werden. Mooi om te zien, maar bijna iedereen in het restaurant vroeg zich af of dit ook opgegeten moest worden. Na een heel klein stukje begreep ik dat dat niet de bedoeling was (zo ongelofelijk zout), maar er bleek iemand te zijn die alles naar binnen had gewerkt (en waarschijnlijk daarna drie liter water heeft gedronken....). Alle gerechten waren subliem, een echte aanrader, zeker als je van groentes houdt, want die waren er in overvloed. Om twaalf uur verdween de laatste friandise naar binnen en vroegen we de rekening. Die bleek uiteindelijk dan toch nog wat tegen te vallen, want een champagne van 14,50 Euro en een port van 17,50 Euro, dat was toch wel enigszins aan de prijs. Aan de andere kant, het wijnarrangement van 37,50 Euro was weer prima te doen. Wat mij betreft mag Niven op de lijst van "herhaal recepten", ook voor de volle prijs :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten