zaterdag 21 januari 2012

Path, een dagboek en social media ineen?

Path, toch wel een erg leuke toevoeging
Op mijn iPhone staan een flink aantal mapjes, waarin ik mijn verschillende apps rangschik. Zo kwam ik er vandaag achter dat ik inmiddels 76 games op mijn iPhone heb staan (bijna allemaal gratis, elke game komt wel een keer voorbij, ik denk dat ik alleen Infinity Blade en Angry Birds ooit betaald heb). Maar wat mij ook opviel was dat ik inmiddels twee mapjes (=24 apps) gevuld heb met de naam Social Media. Hierin zag ik diverse Twitter clients staan (Twitter zelf, maar ook Echofon, Hootsuite en degene die ik nu bijna uitsluitend gebruik, Tweetbot). Daarnaast ook Facebook apps (waarvan Ace absoluut de beste is). Twee veelgebruikte apps zijn wat lastiger te categoriseren, namelijk Foursquare en Instagram (vertel waar je bent, krijg punten en upload foto's om te laten zien dat je er ook echt geweest bent, goede integratie overigens tussen Foursquare en Instagram). Ook een paar apps van leuke initiatieven die ik eigenlijk nooit gebruik (Yammer voor bedrijfs Twitter, Shnap of Storie). Een van de meest recente aanwinsten is Path.  Om eerlijk te zijn: ik zette hem op de iPhone na een review van Gonny vd Zwaag (drijvende kracht achter iPhoneclub, waarmee ik nog bij CMG mee samengewerkt heb, over het altijd interessante onderwerp Kennis management systemen :-)), met een idee van, "we kijken wel even, het is gratis en is er anders zo weer af". Maar dat laatste gebeurde niet, sterker nog, ik gebruik Path de laatste tijd steeds meer.

Een entry van mijn "Path"
Is Path dan zo baanbrekend? Nee, eigenlijk niet. Je kunt gedachten opschrijven die je hebt. En je kunt plekken aangeven waar je je bevindt. En, hoe bedenken ze het, je kunt ook nog een foto uploaden. Daarnaast kun je een groepje aanmaken van vrienden en dan kun je deze dingen met elkaar delen. "Nou, het moet niet gekker worden", hoor ik diverse van jullie al denken. Dat is toch ongeveer elk social media platform op dit moment. Ja, dat is inderdaad waar, maar wat Path toch wel op een leuke manier doet, is een tijdslijn maken van alle zaken die je inbrengt. Zo kun je de dag afsluiten met aan te geven wanneer je naar bed gaat en als je weer opstaat (en je vergeet dat niet aan te geven :-)), dan houdt het keurig bij dat je weer wakker bent en hoe lang je geslapen hebt. Op zich stelt het weinig voor, maar ik vind het leuk. Ook dat het geheel zich in een tijdslijn aan je toont (eigenlijk je "levenspad" wat wordt opgebouwd), vind ik veel leuker dan het steeds bij elkaar speuren van dit soort zaken over Twitter en Facebook. Misschien is dat wel een verschil: ik heb zelf het gevoel dat ik Path meer voor mezelf doe (en wellicht ene zeer beperkt aantal andere mensen), terwijl het bij Facebook en Twitter toch zeker ook een soort internet exhibitionisme is. niet dat dat erg is, want dat vind ik ook heerlijk, anders schreef ik niet dit soort blogs, maar Path heeft meer het gevoel van een dagboek, waarin je zaken vastlegt die met name voor jezelf zijn. De interface is erg goed ontwikkelt, zeer gebruikersvriendelijk, niet teveel toeters en bellen, maar doet precies wat het moet doen (in het scherm hiernaast: via de grote + knop kun je bijna alles bedienen). Omdat ik toch veel andere apps ook gebruik, zou een optionele integratie naar Foursquare wellicht handig zijn geweest, hoewel dat weer juist tegen het meer "intieme"  karakter van Path ingaat.

Al met al een aanvulling op het social media landschap die er mag zijn, het is echt een ander gevoel dan de zoveelste Facebook of Twitter ontsluiting cq kloon. En dat is in deze markt echt een flinke prestatie!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten