zondag 8 januari 2012

Vergaat de wereld in 2012?

De Maya kalender ziet er best kinky uit!!
Bij het begin van 2012 kwamen de rampscenario's weer eens in volle omvang naar boven. Het meest terugkerende verhaal was dat van het feit dat de kalender van de Maya's eindigde in 2012. Dat zou aangetoond hebben dat dit eeuwenoude ras geen toekomst meer voorzag voor de mensheid na het jaar 2012. Nu zijn er heel wat wereld beëindigende voorspellingen gedaan, dus heel serieus neem ik deze nou ook weer niet (en dat is een understatement). Ik denk eerlijk gezegd dat het veel meer menselijk gedrag is. Er is natuurlijk een Maya geweest die bezig is geweest die kalender te maken, zo rond 1000 voor Christus. Dat zal een heel bevlogen man zijn geweest, die voor een heleboel jaren voorwerk aan het doen was. maar ik kan me ook wel voorstellen dat hij op een gegeven moment heeft gedacht: ik heb nu voor meer dan 3.000 jaar in de toekomst kalenders zitten maken (hij zal nog wel geen afzetmarkt bij de lokale afhaal Chinees hebben gehad...."leuke kalender voor thuis, meneer..??"), ik weet niet zeker of ik dan nog wel zelf in leven ben, ik stop er nu even mee en ga over een tijdje er wel weer mee verder, want voor de komende tijd zijn we gedekt. Wellicht dat deze Maya na een paar maanden zoveel plezier in zijn leven had gekregen (hij hoefde immers niet meer dag in dag uit kalenders te maken) dat hij dacht: "het zal nog wel even loslopen met die kalender, we hebben nog 2999 jaar voor de boeg, voor die tijd heb ik wel iemand gevonden die het overneemt". 

En van kwaad tot erger: die Maya zat teveel in de kroeg en vergat uiteindelijk om de boel over te dragen en vervolgens heeft er niemand op enig moment gedacht om er weer een paar bij te printen (kan ermee te maken hebben dat de Maya's inmiddels uitgestorven zijn...:-)). Overigens zie ik tegenwoordig ook veel mensen met een tatoeage van de Maya kalender. De meeste weten niet eens wat het is, maar "hij ziet er wel cool uit met al die kleurtjes...". Zo zie je maar weer hoe de basis van een volk tot een mooi lichaamsversierschel kan verworden (net zoals de Keltische banden van een tijd geleden.)

Zo, weer een mysterie verklaard :-)......Voor wie een nog meer wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen wil, die kun op de site van Skepsis kijken voor een best interessant artikel hierover.

1 opmerking: