vrijdag 13 april 2012

Mass Effect 3

Erg goed spel, erg slecht einde!!!
Een maand geleden begon ik aan Mass Effect 3, het laatste deel in de trilogie over John Shepard.  Deel 1 vond ik aardig, twee was fantastisch en toen ik met deel drie begon kwam ik er al snel achter dat die op enkele punten nog veel beter was. Gameplay erg goed, maar je kon wel zien dat er nog wat fouten in zitten. Sommige missies bleken, hoewel ze geactiveerd werden, toch niet uitvoerbaar te zijn. Dat is jammer, want je wilt toch wel zoveel mogelijk missies afronden. En ik kreeg het ook niet voor elkaar om de eerste DLC te installeren. Maar dat nam ik voor lief, want het verhaal was erg goed en de figuren weer aansprekend. Ik had helaas geen import ban Mass Effect 2 meer, want ik denk dat dat het geheel nog beter had gemaakt. Ik had er ongeveer 110 uur gameplay op zitten toen ik bij het eind kwam. Ik maakte me op voor de "grand finale", ging er goed voor zitten en toen........bleek het einde echt zo ongelofelijk slecht te zijn, dat het bijna alle leuke dingen van het spel teniet doet.

Waar Mass Effect helemaal draait om keuzes maken die doorwerken in het verhaal en het bepalen van je eigen lot in het leven (paragon of renegade) is dat in die laatste tien minuten van het spel helemaal weg. En als je de allerlaatste scene ziet, dan voel je je wel echt bekocht. Ik zal het niet verklappen voor degene die nog aan het spelen zijn/ gaan spelen, maar mijn advies: Sla de laatste tien minuten over bedenk je eigen einde. Dat is hoogstwaarschijnlijk een stuk beter dan het gedrocht dat Bioware ervan gemaakt heeft. Hadden ze maar meer naar het einde van Dragonage: Origins gekeken, dat was een veel beter soort einde geweest......

2 opmerkingen:

  1. Er zijn zo weinig spellen met een goed einde. Baldur's gate blijft ook een mooie uitzondering op de regel maar dan houdt het wel op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet helemaal eens. Ik vond Dragon Age: Origins ook een heel erg mooi einde hebben en je had daar echt diverse keuzes hoe je het wilde laten eindigen. Vond ik helemaal goed, enige jammere was dat de vervolgen hierop (Awakenings en DA2) geen rekening hielden met welk einde je gekozen had, ook al laadde je een save vanuit DA:O in.

    En Mass Effect 2 was ook ok, maar dat wordt nu dus teniet gedaan door de eikels van Bioware (dat ik dat ooit nog zou zeggen).....

    BeantwoordenVerwijderen