zaterdag 14 april 2012

Nuff Said Magazine

Het logo van ons blad!
De afgelopen week ben ik bezig geweest met de Nuff Said Rockbox om te zetten naar Spotify Playlists. Maar zoals ik al vermeld had, was er voor de Rockbox het 'Nuff Said Magazine. Dit "fanzine", dat gemaakt werd door Simon, Frank, Rene en mijzelf vond zijn oorsprong in het feit dat na onze eerste USA reis en de bezoeken aan de comic uitgevers Valiant, Defiant en DC en de vele comic winkels die we bezocht hadden we zoveel nieuwtjes hadden gehoord, dat we die met andere fans in Nederland wilde delen. Het idee van het blad ontstond in hotel Spaander waar Frank, Simon en ik toen trainden. Ik weet nog goed hoe we na een bezoek aan de sauna in de relax stoelen lagen en besloten om dat eens te gaan proberen, want naast de Comic View was er geen Nederlands blad en zeker geen die zich op nieuws richtte. Rene haakte snel aan (iets later dus, want ja, trainen, dat is niet zijn hobby :-)) en binnen een maand was de eerste versie een feit.

Kaft van Nuff Said nummer 13
Het eerste nummer was erg simpel. Het was een opsomming van alle nieuwtjes die we gehoord hadden. Qua uitgave kozen we ervoor om het logo van Stripwinkel Wonderland te gebruiken als kaft, omdat we in samenspraak met Han Slotema en Gerda van Zoen besloten hadden dat we de distributie van ons blad via hun winkel te gaan doen. De vervaardiging verder ging op de diverse werkplekken van de redactie (dank je Postbank!), daar werden een stuk of 200 kopieën gedraaid en deze werden aan de klanten van Wonderland uitgedeeld. Het was een enorm succes, binnen de kortste keren was het blad op en kregen we veel vragen van vrienden en bekenden wanneer het volgende nummer zou komen.  Dat motiveerde erg om hiermee door te gaan en een maand later hadden we dan ook nummer 2 klaar, maar deze keer naast het nieuws ook reviews van series. Een paar maanden later was de Stripbeurs van Haarlem en daar pakten we groot uit. Hoewel slechts een exemplaar van 8 pagina's zorgden we voor 2.000 stuks en die gingen allemaal grif op.

Dave Gibbons was een van de grootheden die we interviewden
In de loop der tijd voegden we veel toe aan "de Nuff". Naast nieuws en recensies kwam er ook enquetes en via email interviewden we schrijvers en tekenaars in de USA. Maar vaak toch de leukste zaken waren de live interviews, die we vaak afnamen op beurzen. Dat was onder ander in Haarlem, Breda en Den Bosch, maar ook in Londen. Ik herinner met nog goed dat we een nog straal bezopen Glen fabry interviewden in Breda of de tekenaar van Watchmen, Dave Gibbons, in een cafetaria in Londen tijdens de UKCAC 95. Geweldige ervaringen waren dat, ook om te zien met hoeveel passie deze mensen over hun werk konden vertellen!! En we leerden er ook van. Het aanschrijven en opzoeken van "comic creators", het voorbereiden van een interview, flexibel zijn en inspelen op de antwoorden van iemand, het gedegen uitwerken van een verslag: het zijn allemaal zaken waar ik later in mijn leven veel aan gehad heb! Na een nummer of tien voegden we een cover artist aan onze groep toe, die voor kleurrijke en meer in het oog springende kaften zorgde. Dat was ook goed, want inmiddels werd het blad niet meer alleen via Wonderland, maar ook via een stuk of vijf andere winkels verspreid. En omdat we er vroeg bij waren, maakte Rene in 1996 al de 'Nuff Said Magazine website, die we tot het laatst onderhouden hebben!

In 2000 verscheen het laatste nummer (35) van 'Nuff Said. Na iets meer dan zes jaar was het welletjes geweest. Voor enkele begin de aantrekkingskracht van comics af te nemen, maar door ingeslagen carriere paden was de beschikbare tijd minder geworden. En het was heel simpel: we deden het voor ons plezier en als dat wegebt, dan moet je er ook mee stoppen. Het was een lastige beslissing, maar we hebben hen gezamenlijk genomen en dat was dan ook zoals het hoorde te zijn: samen uit, samen thuis, zoals we dat altijd doen!

2 opmerkingen: