vrijdag 23 januari 2015

Graceland BBQ

The Four Amigos!
Een tijdje geleden las ik een kort artikel n het Parool dat er een echte Amerikaanse BBQ Pit cq Honkey Tonk op de Jan van Galenstraat was gekomen. Nu ben ik in mijn reizen naar de USA in veel staten geweest waar BBQ tot een kunst verheven is en heb ik daar redelijk wat verschillende soorten BBQ gegeten, dus ik was benieuwd of zo'n niveau in Amsterdam ook bereikt kon worden. Het was in ieder geval goed om te lezen dat de eigenaar een Amerikaan is, Brian, die veel zomers in North Carolina heeft doorgebracht en als er een plaats ter wereld is waar ze BBQ serieus nemen, dan is het daar wel. Ik ging hier samen met Frank, Simon en Rene eten. Parkeerplaats was snel gevonden (zeg maar voor de deur) en om 19.00 uur betraden we Graceland BBQ. Het was er gezellig druk en wat in ieder geval direct opviel was dat het idd erg op een Amerikaanse BBQ tent leek: de tafels staan dicht naast elkaar, zodat je ook goed met de gasten aan andere tafels kunt spreken :-).

Brian als DJ in zijn Radiola hok
We werden snel geholpen door bijzonder hulpvaardige en vriendelijke serveersters. De kaart is voor
de vleeseter erg interessant, maar er is ook een speciaal menu met vis en zelfs een vegetarische keus. Dat had ik niet verwacht. Maar bij de BBQ kom je toch over het algemeen voor het vlees, dus was de keus snel gemaakt: de Graceland XXXL, wat alle soorten vlees bevatte. Hier kwam eigenlijk de enige onaangename verrassing van de avond: deze schotel is voor drie personen en wij waren met z'n vieren, dus vroegen we of de schotel iets groter gemaakt kon worden. Helaas, dat bleek echt niet mogelijk te zijn. Dat zul je in de USA niet zo snel horen, maar na een paar keer doorvragen kon de serveerster er niets meer van maken (misschien hadden we het Brian moeten vragen bedenk ik nu...). Geen nood, we kozen er een extra portie Beef Brisket bij en dat probleem was ook weer opgelost.

Het eten kwam snel en ik moet eerijk zeggen dat het uitstekend was. Het vlees (beef briket, short ribs, spare ribs, pullen pork) was verrukkelijk, goed gekruid en met een fijne rokerige smaak, waardoor je ook de BBQ-saus niet nodig hebt. Met lekkere side dishes als sweet potatoe fries, fried beans en succotash (tuinbonen) en een stuk taart na (voor de echte liefhebbers: neem de Fat Elvis, om je vingers bij af te likken) heb je qua hoeveelheid ook niets te kagen.

Wat bijdraagt aan de USA ervaring is dat er veel Amerikaanse bieren geschonken worden, waarbij de Brooklyn Lager een favoriet was en het feit dat er continue lekkere hond tonk en rockabilly muziek gespeeld wordt, met Brian als DJ achter de knoppen.Ook verzoeknummers (in ons geval van Johnny Cash) kunnen aangevraagd worden. Dat verhoogt zeker de sfeer en dat is bij dineren ook erg belangrijk.

Al met al een mooie plek als je een USA BBQ in ons land wil vinden. Een aanvulling culinair, maar zeker ook qua gezelligheid. Denk overigens niet dat je een hele avond hier gaat vullen, daar is de zaak ook niet ingericht. Ook dat is Amerikaans :-). Maar absoluut een aanrader, ik ga hier zeker vaker komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten