zondag 19 januari 2014

Weet wat je eet

De kinderen aan de kook
Jeroen is sinds een paar jaar lid van Don Bosco. Elke donderdag gaat hij daar met een paar maten lekker spelen of knutselen. Het leuke van Don Bosco is dat de begeleiders allemaal zelf nog erg jong zijn en zelf ook op Don Bosco hebben gezeten. Een van deze begeleiders stuurde ons laatst een mail waarin hij aangaf een event te organiseren waarin we wellicht geïnteresseerd waren. Het betrof "Weet wat je eet", dat in samenwerking met de CuliBus georganiseerd werd. Dit evenement heeft als doel om kinderen zich meer bewust te laten worden van het belang van gezond voedsel, maar dan op een leuke en speelse manier, met name door ze lekker zelf te laten koken en daarmee hen met verschillende voedingssoorten kennis te laten maken en ook duidelijk te maken dat het niet lang hoeft te duren om iets lekkers op tafel te zetten. Want dat is natuurlijk nog vaak een hindernis: gezond voedsel is over het algemeen een stuk)je) duurder en het in elkaar zetten van een voedzame en gezonde maaltijd duurt langer dan snel een eenpansgerecht maken. Tenminste, dat denken wij.

Wilfred Genee was er ook
Het betekende dat we zondag om 12.15 uur afreisden naar restaurant De Veranda in Amstelveen. Daan was nog een beetje sikkeneurig, want hij had liever naar de Games workshop gewild om daar met Thymo en Dennis lekker te gaan schilderen, maar nadat hij even rond had gelopen werd hij toch ook best enthousiast. De jongens kregen bij binnenkomst een koksmuts en een kaart, waarop stond in welke volgorde zij het uitgezette parcours af moesten leggen, bestaande uit wraps rollen, ijs maken, pizza's bakken en smoothies persen. Ieder onderdeel een half uur, waarbij opviel dat dat voor de wraps prima was, de pizza's veel langer duurden en het ijs en de smoothies minder tijd in beslag namen. Puntje voor de organisatie om dat volgende keer iets meer in balans te krijgen. Speciale gasten waren Wilfred en Lili Genee, die kwamen vertellen over hun boek "Vullen of voeden", een boek dat vertelt over en hulp hoopt te bieden aan ouders die worstelen met de vraag hoe ze nu hun kinderen verantwoord laten eten. Ans had een boeiend gesprek met Lili over de zaken waar zij onder andere tegenaan loopt (op het moment dat ik dit schrijf zit Ans het boek te lezen, soms hard knikkend of "ja, precies..." uitslakend :-)), terwijl Wilfred nog twee korte presentaties gaf over het onderwerp, op de ongedwongen manier die hem eigen is. Omdat dat niet een middag vullend programma was, hadden Ans en ik ook nog even tijd om wat te eten bij de brasserie van De Veranda, waar ik iedereen de Caesar Salad aan kan raden, met een uitstekend gepocheerd eitje en lekkere ansjovis. Wat een gelukje dat we in de loterij die gehouden werd de winnaars werden van een diner voor 2 bij De Veranda, want na de lunch hadden we al besloten dit ook uit te gaan proberen.

Om 15.00 uur sloot het evenement, wat voor iedereen die aanwezig was een mooi succes was geworden, de kinderen hadden lekker gekookt en hetgeen ze gemaakt hadden ook al opgegeten, de ouders kregen aan het eind van de sessie mini pizza's zonder kaas voorgeschoteld, die ook prima smaakten. Een leuke middag, met een belangrijk thema en voor een goed doel. Er zijn slechtere tijdsbestedingen te bedenken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten