zaterdag 23 oktober 2010

Apple versus Microsoft

Zoals de lezer van het blog inmiddels is opgevallen, heb ik inmiddels een softspot voor Apple producten. Een iPod heb ik al ongeveer vanaf de introductie en die is niet meer uit huis weg te denken. De iPhone 4 blijft all in all de beste smartphone ter wereld (overall dan, als het sec email was zou het de Blackberry zijn, maar ja, dat is het niet hé), zeker voor privé gebruik. En de iPad wordt ook een stuk gereedschap dat niet meer weg te denken valt bij mijn werk, studie en thuis (en dat geldt ook voor Daan en Jeroen alweer helemaal bezig zijn Angry Birds te kraken, ook de Halloween versie). Dat brengt mij in dubio. Wordt het tijd dat ik ook met mijn laptop naar een MacBook overstap? Een paar jaar geleden kreeg ik een MacBook van Jeroen Ghijsen maar omdat ik de MacBook en mijn Sony Vaio naast elkaar gebruikte en de Vaio toch wat vertrouwder was ben ik er nooit naar over gegaan. Dus op die manier heeft de MacBook nooit een "eerlijke kans" gehad. Inmiddels heb ik door iPod, iPad en iPhone alweer zoveel Apple ervaring met de besturingssystemen dat die drempel laag lijkt.

Een bezoek enkele maanden geleden aan de Apple Store in Haarlem gaf geen uitsluitsel. Toen ik vol met koopsignalen de winkel binnenstapte en vroeg wat ik nou zou gaan merken als ik van Windows naar Mac OS over zou stappen was het antwoord: "Nou, als u er gewoon Office voor Mac op zet, dan haast helemaal niks!!!" en dat werd als een premium gebracht, terwijl ik toch wel iets zocht wat me over de drempel zou helpen om zo een machine aan te schaffen. Dat was een dusdanige afknapper (de mensen in de Mac Store in Haarlem zijn wel wat minder betrokken bij het merk dan ze in new York en Boston waren, en in Amsterdam zijn ze de arrogantie ten top).

Dus: ik blijf op zoek naar argumentatie om tot een wissel over te gaan. Integratie met de andere apparaten is natuurlijk veel beter (Omnifocus hebben we bijvoorbeeld niet op het Windows platform), de machine ziet er wellicht net, maar dan ook net, iets meer sexy uit dan de Vaio en je hebt zeker veel minder last van spyware en virussen dan met Windows. Maar wie geeft mij meer inzicht om de stap wel of niet te nemen. Ik daag jullie graag uit om de dialoog met mij aan te gaan! Kom maar op met de replies!!!!

5 opmerkingen:

  1. Hoi Dennis,

    Hier wellicht een aantal redenen om over te stappen:

    - geen register (dus je computer wordt niet trager na verloop van maanden)
    - super snelle opstart- en afsluittijden
    - werkt out of the box
    - perfecte afstemming hardware/software
    - iLife
    - stabiliteit OS
    - etc etc etc :-)

    Gr. Jeroen Neijts

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi lijstje Jeroen! Als ik dit lees, dan zie ik een pleidooi om op Windows te blijven :-). Ik ben benieuwd naar andere reacties, hoop dat er veel komen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha. Mocht je moeite hebben om afscheid te nemen van Windows, kan je natuurlijk ook via een dual boot Windows op je MacBook zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, zoiets heb ik al geprobeerd, maar dan blijf ik hangen. Als ik ga, dan moet ik cold turkey gaan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Richard Blommendaal26 oktober 2010 om 14:13

    Je gaat ook cold turkey, maar met een app die VMWare heet. Word cold turkey toch nog ff te 'hot', kan je nog even op je Mac life ervaren waarom je eigenlijk (bijna) geen Windows nodig hebt ;) Office voor MAc, heb je niet nodig. IWork vervangt dat en kost iets van 70,- euro i.p.v 700,- voor Office Pro versie. Docs kan je ook in Windows formaat opslaan, dus........gewoon doen, ga je cold turkey en ervaar je dat de overstap makkelijker is dan je denkt.

    BeantwoordenVerwijderen