zaterdag 16 juli 2011

De Kwekerij

Prachtige tomaten bij De Kwekerij
Toen we een paar weken geleden uit eten waren bij Vermeer, vertelde chef de cuisine Chris Naylor dat hij zijn groenten altijd haalde bij De Kwekerij op de Osdorperweg. Nu wil het geval dat De Kwekerij ook vanaf begin juli besloten had om twee dagen per week (vrijdag en zaterdag) voor particulieren haar deuren te openen. Daarom had Ans het goede idee om vanmiddag eens langs te gaan. Bij aankomst kwamen we in de "winkel"  wat in dit geval niet veel anders was dan een ruimte met daarin een aantal bakken met daarin de producten. Maar wat een prachtige producten zijn het, daar kun je niks over zeggen!!! De verscheidenheid aan kleuren en vormen van de tomaten en paprika's was echt geweldig. En voor Daan (die overigens niet mee was, omdat hij een feestje van Thymo had) lag er een bak met prachtige snack komkommertjes. Ook was er een grote verscheidenheid aan kruiden, die allemaal lekker smaakten en roken.  Genieten geblazen!!

Paprika's in alle soorten en maten!
Voordat we echter iets mochten kopen, kregen we een rondleiding door de kassen. Leuk om te zien hoe men dat allemaal doet, maar wat nog bijzonderder was, was het business model, namelijk dat veel van het oogstwerk gedaan werd door mensen aan de zelfkant van de maatschappij, met name dak- en thuislozen en drugsverslaafden. Dat maakt het allemaal niet makkelijker om het werk allemaal ingepland te krijgen, maar wel een stuk goedkoper, want de "plukkers"  komen met name voor de sociale contacten, verder krijgen ze een zeer beperkt aantal Euro's per dag, plus een warme maaltijd. Toch zijn er mensen genoeg die hieraan deel willen nemen, dus het vervuld ook zeker een rol binnen de maatschappij. Aan het eind van de rondleiding mochten we in de winkel toch nog iets kopen (aardig, he :-)). We vertrokken uiteindelijk met twee tassen vol met heerlijkheden (ook een erg goede zelfgemaakte pesto) en moest ik de mega som van wel 14 Euro betalen. Onbegrijpelijk lage prijs voor producten van zulke hoge kwaliteit.

Alle groenten zijn "van het seizoen", dus altijd vol van smaak. Ik weet zeker dat ik hier meer ga komen. De Kwekerij, een echte aanrader voor slow food smulpapen!!!

2 opmerkingen:

  1. Ziet er idd erg goed uit, ik zet hem ook op mijn lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg goed en veel.....voor weinig en nog gezond ook. Wat kun je nou nog meer willen???

    BeantwoordenVerwijderen