zaterdag 16 november 2013

Lastage

De muur is niet representatief voor de sfeer in Lastage :-)
Ondanks het feit dat mijn verjaardag al op 21 september was geweest, was het vrijdag tijd voor een verjaardagsdiner. Het is een goede gewoonte geworden dat Rene en ik elkaar trakteren. Ooit begonnen bij het restaurant Halvemaan, hebben we inmiddels al veel mooie restaurants gezien. Dit keer was de keus gevallen op Lastage. Of ik zeg het eigenlijk verkeerd: vorig jaar was de keus al gevallen op Lastage, maar het blijkt een geliefd restaurant te zijn, want het bleek toen voor weken en weken al volgeboekt te zijn. Dat had Rene uitstekend onthouden en deze keer erg tijdig de reservering gemaakt. Parkeren is niet zo handig bij Lastage, wat op de Geldersekade in Amsterdam gevestigd is. Maar geen ramp: de parkeergarage bij het Centraal Station bood uitkomst en zorgde ervoor dat we ook een gezonde wandeling van ongeveer 15 minuten naar het restaurant hadden (heen goed om de lekkere trek verder op te wekken en terug lekker om het eten wat te laten zakken, dus dubbel bonus), ook goed om voldoende stapjes op een dag te maken.

Prachtig stukje zeebaars!
Lastage is over drie verdiepingen verdeeld, de onderste verdieping is de keuken, op de twee andere staan de tafels. Het bleek niet zo heel erg groot te zijn, ik denk dat er maximaal 25 tot 30 mensen plaats kunnen nemen en dan is het echt hutjemutje vol. Het is dan wel genoeg om drie dames in de bediening te hebben lopen, waarbij een van de dames ook de sommelier is. En dat doet ze ook nog verdomde goed, bijzonder enthousiaste verhalen over de wijnen die aan Rene geserveerd werden en uitstekende uitleg waarom de wijn zo mooi met het gerecht combineert. Heerlijk losjes werd er uitgeserveerd, er was de nodige humor en er bleek een oprechte interesse te zijn in de gerechten die geserveerd werden en in de clientèle die ze graag op kwam eten. Om Lastage echt te kunnen beoordelen namen we het "Vlucht door het menu"-menu en vulden dat aan met een extra gangetje kaas (in totaal negen gangen).  Dat geeft inderdaad een mooie bloemlezing van hetgeen chef Rogier van Dam op tafel kan tover. Voor de liefhebbers kan ik gerust stellen dat het restaurant meer dan een bezoek waard is voor wat betreft de gerechten (mijn favoriet was de zeebaars met een klein loempiaatje met IJsselmeer paling) en dat ook de gastvrijheid een hoge score behaald.

Voor een bijzonder gezellige en culinaire avond in het centrum van Amsterdam is Lastage echt een aanrader. Go for it!! En ook dit jaar weer many thanks aan Rene, die dit weer mogelijk heeft gemaakt. De lat ligt hoog om hier een antwoord op te vinden in januari :-).

1 opmerking: