zondag 14 november 2010

Sushi op zaterdag

Het rollen van de eerste maki's
Afgelopen donderdag, tijdens de stormachtige avond van Sint Maarten, hadden we uiteindelijk twee groepjes bezoekers. Het eerste was een groep kinderen die weer en wind getrotseerd hadden (ik kende de kinderen, deze vielen in de categorie " meer trek in snoep dan het hebben van hersenen"), de tweede waren Aniek met haar ouders Edward en Gunny, die toch nog even aankwamen. Spontaan ontstond toen het idee om zaterdag samen sushi te gaan eten (en spontaan mensen thuis uitnodigen, dat is niet mijn kerncompetentie, dus dit was wel speciaal :-)). Mijn insteek was om dat bij Sugoi te gaan halen, maar Gunny kan ook bijzonder goed sushi maken, dus na korte afstemming besloten we om dat dan te gaan doen. En uiteraard deed ik graag mee om de sushi te breiden. Zo gezegd, zo gedaan. Zaterdag om half vijf was de familie van de Brink bij ons aanwezig. Gunny had al de nodige voorbereidingen getroffen, enerzijds de nodige snijwerkzaamheden, maar bovenal het koken van de sushi (kleef)rijst, daar kwam een mega bak van mee. Na alles uitgepakt te hebben, werd ik door Gunny ingewijd in het rollen van eenvoudige maki's. Dus daar gingen we, met het bamboe matje, een halve vel Nori erop, daar een laagje kleefrijst op met als vulling om de beurt komkommer, avocado, zalm en tonijn. En dat ging, met wat eerst gezien te hebben hoe Gunny het deed en wat tips hier en daar best goed. Ondertussen was Gunny de zalm, tonijn en St Jacobsschelpen al aan het snijden voor de sashimi en nadat dat gebeurd was, was het tijd voor de eerste ronde! Daan en Jeroen lieten deze graag aan hen voorbij gaan, hoewel Daan nog wel een paar stukjes komkommer tot zich nam, maar Aniek at gezellig mee met de volwassenen.

De topwijn van de avond: Vigneti de Foscarino
Na de eerste ronde, nam Ans even het heft in handen om de kinderen verder van voedsel te voorzien. Geheel in Japanse traditie, gingen zij aan de pannenkoeken met suiker en stroop. En zodra die op waren, vertrokken ze weer naar boven om, wel Japans, op de Nintendo's te spelen en Takeshi's Castle te kijken. Ondertussen gingen wij verder met een mix van kleine Maki's (ik) en wat grotere en complexere rolls (Gunny). In de grotere maki's zat onder andere een mix van krab, komkommer en avocado, maar we hadden ook een heerlijke California Roll (met rijst ook aan de buitenkant van de nori en met rode viseitjes). En ook de nigiri's (sushi zonder nori) met daarop de zalm en tonijn die Gunny en Edward die middag nog in IJmuiden gehaald hadden en degen met omelet erop smaakten meer dan voortreffelijk! Zoals mijn grootmoeder zaliger altijd zei: maar vis moet ook zwemmen!! Voor mij was dat makkelijk, want de San Pellegrino kon rijkelijk vloeien, maar de anderen wilden wel iets sterkers. Bij vis natuurlijk witte wijn, en om precies te zijn twee mooie soaves! De absolute topper was, volgens de drie kenners, de vigneti di foscarino, een volle suave met een heerlijke kruidige smaak. Uiteraard te verkrijgen bij Smaragd Wijnen van Martijn Verkerk. Deze kreeg ik van hem op persoonlijk advies aangeraden, dus mocht je een wijn bij een gerecht of iets zoeken, dan kan Martijn he zeker verder helpen. Hoewel we een bijzonder grote hoeveelheid sushi hadden gemaakt bleef er uiteindelijk een klein stukje liggen, maar iedereen weet: je moet er nooit tegen in eten. Dus toen zelf na een leuk gesprek met Edward over horloges in het algemeen en Breitling in het bijzonder het laatste stukje er nog lag besloten we maar dat het qua eten genoeg was geweest, en was de afsluiting een heerlijk bakje Nespresso.En konden de kinderen uiteindelijk om half elf naar bed :-).

Een bijzonder geslaagde avond: uitstekend gezelschap, heerlijk eten en drinken en ik heb ook nog wat kookkunsten geleerd! Normaal zou ik zeggen: en gelukkig hebben we de foto's nog, maar helaas is het SD kaartje van de camera in de puin gedraaid, dus we moeten het met de twee bijgaande foto's van de iPhone afdoen, en dat doet de avond zeker geen recht!! Volgende keer maar dubbel klikken :-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten