|
Sante uit Ron Blaauw Amsterdam |
Een van de eerste sterren restaurants waar ik ging dineren, was Ron Blaauw (de allereerste was overigens
La Vilette
in Rotterdam). Ik weet nog goed dat ik met een beetje knikkende
knietjes het restaurant in Oudekerk naar binnen ging en vervolgens
helemala weggeblazen werd door alle kunststukjes die Ron op het bord
toverde. Daarna ben ik er diverse malen geweest, maar de laatste jaren
werd de kwaliteit een beetje bedenkelijk. Ron was meer bezig met al zijn
andere restaurants en initiatieven, zodat de kwaliteit in het
restaurant er echt onder begon te lijden, wat overigens wel gevolgen had
voor zijn positionering in de Lekker 100, maar niet aan de klassering
bij Michellin (2 sterren). Een paar maanden geleden hoorde ik dat Ron
ging verhuizen naar Amsterdam, zijn restaurant Sofia (bekend van het
feit dat alle penoze van Amsterdam daar kwam) werd geslachtofferd en op
die plek verrees
Ron Blaauw Amsterdam. Overigens heeft Ron zijn plek in Ouderkerk behouden, daar zit nu
Ron's Vis van de dag.
|
Het scheermesje van Ron blijft een klassieker |
Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.
Samen met Rene reisde ik om zeven uur naar de Sophialaan af, waar ik de
sleutels van de C5 afgaf aan de maitre, waarna de auto netjes weggezet
werd (leve de valet parking, voor de luie restaurant bezoeker). Een
vriendin van Rene had aangegeven dat ze Ron zelf goed kende en de beste
tafel voor ons zou regelen. Nu was Ron dat kennelijk vergeten of ze was
toch niet zo een goede vriendin als ze zelf dacht, want van een extra
speciale behandeling heb ik in ieder geval niets gemerkt. Nu was de
bediening gewoonweg prima, dus daar was niets op af te dingen! Naast ons
zat een ouder echtpaar, categorie aardappel in het keeltje, dat soms
net even teveel met ons wilde praten (tenminste naar mijn zin...). Ron
zelf was ook in de zaak, zijn taak bestond uit het geven van de kaart en
ons een gezellige avond te wensen. Toch wel bijzonder, een chef die met
allerlei vage armbandjes rondloopt en een baard van drie dagen heeft
staan, komt toch enigszins onverzorgd over. Het menu zag er goed uit,
maar we besloten toch de kaas en de klassieker, het scheermesje, toe te
voegen.
De uitgebreide recensie komt binnenkort op
smulweb. Mijn samenvatting is dat het bijzonder goed eten was deze
avond, maar dat ik alle hype die rondom de verhuizing naar Amsterdam
toch wat overdreven vindt. Het bombardement amuses is overweldigend en
er zitten toppers tussen en iedere gang is uitstekend bereid. Maar wat
mij echt gigantisch tegen viel was de prijs. Het zes gangen diner kost
90 Euro, maar met de uitbreidingen kwamen we op 125 Euro per couvert, en
dan zit je op minder gangen dan het menu bij Vinkeles, Vermeer, De
Nederlanden of La Rive, maar wel 25 Euro per kop meer kost. En dat vond
ik het eerlijk gezegd niet waard. Kwalitatief een strakke 8,5 hoor en
het was weer een erg gezellige avond, maar Ron Blaauw Amsterdam gaat
niet op mijn lijstje komen om veel vaker heen te gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten