zondag 26 juni 2011

Vermeer, op een andere manier!

Niek vulde de glazen van Jacomine en Ans goed bij!
Na vorige week Ron Blaauw bezocht te hebben, was het zaterdag de beurt aan een andere oude bekende van ons, Vermeer. Samen met Jacomine en Roland (de ouders van Annasofie, Anke en Kath, de liefjes van Daan en Jeroen, maar dat mag ik niet van de jongens zeggen), reden we om half acht richting het centrum van Amsterdam, om vervolgens de auto voor de lift van de garage te zetten (heerlijk, om geen parkeerplek te hoeven zoeken en te weten dat alles in goede handen is!). Omdat we net na acht uur binnen kwamen kozen we ervoor om direct aan tafel te gaan in plaats van in de lounge plaats te nemen, zoals we gewend zijn om te doen. Eerlijk is eerlijk, het begin was even een beetje stroef. Er was een nieuwe dame in de bediening en hoewel het misschien niet helemaal eerlijk is om te zeggen omdat ze waarschijnlijk net begonnen is, maar dat was niet degene die ons direct op ons gemak stelde. Zo duurde het bijvoorbeeld erg lang voordat de aperetiefs arriveerden en kreeg Ans eerst de verkeerde voorgeschoteld. Dat zijn we toch van Niek en Erwin en hun brigade niet gewend.....

In de keuken in gesprek met Chris Naylor
Gelukkig bleek het alleen maar een kleine happering voor de eerste horde, want daarna ging alles helemaal los. Het was een tijd geleden dat ik de zaak helemaal hutje mutje vol had gezien, maar vandaag was het zover. Maar anders dan vorige week  bij Ron Blaauw was er voldoende ruimte tussen de tafels om niet actief met de gesprekken van de tafels naast je mee te hoeven doen. na twee amuses (ja, men doet er maar twee, maar dan wel heel erg goed!!) gingen we verder met het menu "proeverij". Voor Ans had het team in de keuken een heel vegetarisch menu samengesteld dat naadloos integreerde met het menu dat Jacomine, Roland en ik aten. Zoveel mogelijk gebruik van dezelfde ingrediënten, zodat de gerechten ook nog op elkaar leken. Bijzonder knap gedaan. Na de eerste twee gangen, werden we verrast door Erwin, die ons uitnodigde om twee gangen in de keuken te eten. Kijk, dat zijn nog eens leuke verrassingen. Nu had ik al eerder aan de chefs table gegeten en twee gangen is prima, als je de hele avond op de barkrukken moet zitten is het wat lang :-).

Een mooie oester met komkommer en mierikswortel
We werden hartelijk welkom gegeten door Chris en we hadden alle gelegenheid om met hem te praten en van gedachten te wisselen over de gerechten, en ook was het heel bijzonder om zowel Chris als Niek gezamenlijk te horen praten over de verhouding sommelier en chef de cuisine ("u komt om uit eten te gaan, niet om uit drinken te gaan, dus er wordt nooit een gerecht bij wijn gezocht!"). En wel aardig om te horen dat Chris zijn groenten op de Osdorperweg haalt (ongeveer waar de tafelgenoten wonen) en hijzelf in De Aker woont (bijna naast andere tafelvriend Rene). Verder was het een geweldige avond, zowel qua eten, gastheerschap als ook gezelschap. Er werd veel gelachen en genoten, zowel van het eten als ook door de andere drie van het wijnarrangement dat geserveerd werd. Klassiek en zoals het hoort verlieten we wederom het restaurant als allerlaatsten, deze keer rond half twee (geen record, dat staat nog steeds op Chalet Royal in Den Bosch, waar we uiteindelijk om half drie het pand verlieten).  Helaas is het alweer voorbij, maar zoals ze bij Dit Was Het Nieuws zeggen, gelukkig hebben we de foto's nog :-).

En oh ja, het was ook wel lekker vandaag dat de jongens bij Opa Hans en Oma Leny logeerden, dat maakte het wakker worden toch net even iets relaxster dan normaal :-)....

2 opmerkingen:

  1. Tres bien! Enne waar woont mijn buurman, dan ga ik eens op de koffie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tegenover het Ecu plein, ik zeg: zoeken maar. We hebben overigens aangeboden gekregen om eens een paar uurtjes workshop bij Chris te komen doen. Ik ga daar binnenkort eens op reageren, lijkt me heel erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen