vrijdag 22 mei 2009

Europese verkiezingen: naar wie gaat mijn stem?

Op 4 juni is het weer zover. We gaan dan van ons democratisch recht gebruik maken om onze volksvertegenwoordigers te kiezen. Nu heb ik sinds is 18 ben geworden (een coole 21 jaar geleden) nog geen enkele verkiezing voorbij laten gaan. Ja, zelfs bij enkele van de meest onnozele volksraadplegingen (ook wel referenda genaamd) in Amsterdam vond ik het mijn burgerplicht om te stemmen. Met als simpel idee: als je niet stemt, moet je ook niet zeuren over de uitslag, want je hebt geen gebruik gemaakt van je mogelijkheid om invloed uit te oefenen.

Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat mijn betrokkenheid toch meer zit in de landelijke en gemeentelijke politiek. Niet dat ik tegen een sterk Europa ben of tegen het centraal beleggen van taken, maar het verkrijgen van kennis van de dossiers is vaak ingewikkeld en tijdrovend en helaas hebben weinig politici het in zich om de boodschap helder te maken. En na het debacle van het Europees referendum dat vervolgens toch niet nageleefd werd (hoe mooi dat ook door onze Minister President vergoedelijkt werd), heb ik er toch ene wat verwrongen smaak van in mijn mond.

Maar zoals gezegd: ik oefen graag mijn invloed uit (dat moet voor velen als een schok komen). en wat is dan de meest eenvoudige manier van oriëntatie? Juist de stemwijzer voor de Europese Verkiezingen. Op basis van 30 vragen krijg je een advies over bij welk programma plan jouw ideeën het beste passen. Vragen variëren wat (kun je iets aan doen met gewichten), er is toch wat verschil tussen een besluit over het investeren van miljarden Euro's a.g.v. de kredietcrisis of het ritueel slachten van geiten. Ik wil toch wel even over een vraag nadenken, dus al met al toch nog een klein half uurtje onder de pannen, maar dat is een investering die ik graag doen. na de laatste vraag druk ik op de knop "Resultaat". De spanning neemt toe. Wat zou eruit komen? Wie zou mijn stem waard blijken te zijn? Bij welke politieke grootmacht zou ik mijzelf heb best onder kunnen brengen? Na 2 seconden wachten was het zover. het moment van euforie, een orgamse van politieke gewaarwording. Het antwoord was...... de Europese Klokkenluiders Partij?

What the fuck?? Ik wist niet eens dat die partij bestaat! Snel even naar de website surfen en dat maakt het allen maar erger!! Op nummer twee van de lijst staat zelfs een man met een stropdas van de LPF (om het over een totaal gevoel voor esthetiek en politieke sensitiviteit te hebben. daar heb je weer zo'n golddigger!). Dat gaat hem dus in ieder geval niet worden. Op de tweede plaats is het een gelijkspel tussen D66 en VVD. Vroeger stemde ik nog wel eens D66 en ik vind Alexander Pechtold het tegenwoordig wel goed doen, maar toevallig hoorde ik vanmiddag een discussie tussen Sophie in 't Veld, de Europese lijsttrekker van D66 en Hans van Baalen van de VVD. En dat was toch een duidelijk winst voor de VVD, met antwoorden die mij toch meer aanspraken. Maar van Baalen vind ik toch wel een hele grote bal, dus what to do?

Gelukkig biedt de VVD mij een bijzonder mooie uitkomst. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ik krijg vandaag een mail binnen, en zie in eerste instantie niet dat hij van de VVD is. Er staat een foto in van een jonge vrouw. Potdikke, dat blijkt de nummer twee op de lijst van de VVD te zijn. Het is Jeanine Hennis Plasschaert en zij trekt mij over de streep om mijn keuze definitief voor de VVD te bepalen. Tjonge, als al onze parlementariers er nou toch eens zo uitzagen, dan zou Den Haag Vandaag nog wat hogere cijfers scoren!! Voor degene die nu al overtuigd zijn van de kwaliteiten van jeanine (ze heeft er in ieder geval twee!) en haar verder willen volgen, die kunnen ook haar twitjes volgen. Maar Jeanine gooit alle internet kanalen in de strijd, want je kunt haar ook op LinkedIn, Facebook, Hyves en YouTube volgen. Als je de Wikipedia entry voor Jeanine wilt lezen, waarin je onder andere kunt lezen dat ze de schoonzus van Maarten Hennis (cabaratier van Niet Schieten) is, dan kan dat zelfs ook!

Ik heb dus een goede dag op dit vlak uiteindelijk: ik stem op een voor mij aansprekend programma en krijg er nog een politica met een goede inborst bij!!!!

3 opmerkingen:

  1. Eens dat deze dame indruk maakt. Maar heb je wel een volledige markt analyse gedaan? Een kort rondje langs de velden kom ik tegen de verwachting in toch wel een aantal stembabes tegen. Kijk bijv. eens naar Sophie in t Veld, Melissa Bax - PvdD, Agnes mulder - CDA, Jessica van Ruitenburg - SP, Stieneke van der Graaf - CU, Marietje Schaake - D66, Stientje van Veldhoven - D66 en Niermala Jankie - Solidara. Als dit het criterium is ben ik dit jaar een echte dierenvriend van de PvdD geworden. Melissa, rooaahhr!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hondengedrags deskundige!! Jaja, you dog. Als je maar achter de oren gekrabbeld wordt :-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En ook nog gespecialiseerd in haaien. Hmmm, dat moet jou ook aanspreken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen