dinsdag 26 mei 2009

Tip van de week: Powerage van AC/ DC


Het is weer tijd voor "plaat van de week". Dit jaar kwam het album "Black Ice" uit. Dit is waarschijnlijk het laatste album dat gemaakt gaat worden door één van mijn all time favorites, AC/DC. Hoewel Black Ice een lekker album is en ook echt vintage AC/DC zal hij nooit een cult status krijgen. Eigenlijk kun je de laatste 8 studio albums van AC/DC vergelijken met een CMMi level 5 gecertificeerd bedrijf. Het is herhaalbaar en voorspelbaar, je weet van tevoren wat je krijgt. Men scoort voor het geheel altijd een 7 met af en toe ene uitschieter naar boven, maar nooit naar beneden. Dus als fan, word je eigenlijk nooit teleurgesteld :-)!
Wat bij AC/DC wel altijd een beetje triest is, dat er nog steeds gesproken wordt over "de nieuwe zanger". Daarmee bedoelt men dan Brian Johnson. Bijzondere is dat Brian inmiddels 29 jaar bij AC/DC zingt, terwijl zijn voorganger, Bon Scot, dat maar 7 jaar gedaan heeft. Alleen heeft Bon een soort heldenstatus berijkt, enerzijds door zijn unieke stemgeluid en zijn teksten (altijd wat dubbelzinnig, met als hoofdonderwerpen rock & roll, drank, feesten en vrouwen), maar zeker ook zijn rock & roll levensstijl. Dat mondde uit in zijn overlijden op 34 jarige leeftijd in 1980, door te stikken in zijn eigen braaksel.
Een lang intro om uiteindelijk tot de plaat te komen. Eigenlijk zijn alle platen van AC/DC met Bon Scott juweeltjes, maar ik kies voor Powerage (1978). Alle nummers hierop stuk voor stuk geweldig. Van het heerlijke rock & roll damnation (een ode aan de liefde voor de rock & roll) tot Sin City (over een bezoek aan Las Vegas) of Gimme a Bullet (over doorzetten in moeilijke tijden) naar Riff Raff, het zijn klassieke nummers waarin waarin gitaren de boventoon voeren (zowel solo als slaggitaar van de broers Angus en Malcolm Young) met herkenbare AC/DC riffs en strakke ritme sectie die de boel voort blijft stuwen. In tijden van crisis noem ik nog het nummer "downpayment blues", over iemand die veel op de pof koopt zonder kredietwaardig te zijn en leeft op zaken mee te krijgen door steeds een aanbetaling te doen en daarop verder te leven (hoor ik een pyramide spel in wording :-)). Past goed in de huidige tijd van financiële crisis, Bon had een vooruitziende blik (niet dat het ook maar iets zou kunnen schelen, want als er iemand was die van dag tot dag leefde, was hij het wel).
Een advies: LUISTER DIE PLAAT!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten