woensdag 9 mei 2012

Een traditionele "Italian Shave" bij Pierot Barber Shop

Erg fraaie inrichting van de Barber Shop
Soms moet je het ijzer smeden als het heet is. Vanochtend viel er een telefonische afspraak uit (ja, soms heb ik die echt) en had ik met name veel leeswerk te doen. Dat kan op verschillende locaties en omdat ik toch vanuit huis zou werken omdat ik Daan en Jeroen om 12 uur alweer van school moest halen, besloot ik dat in Haarlem te doen, onder het genot van een goed ontbijt. Op weg van de parkeergarage naar Anne & Max liep ik echter langs Pierot Barber Shop, waar ik had gezien dat men de traditionele "Italian Shave"  in ere had hersteld. Ik had een mail gestuurd om een afspraak te maken, maar had daar nog geen reactie op gehad, maar nu ik er toch langs liep, wilde ik het er wel gewoon op gokken. In de etalage stond namelijk ook het bordje "knippen en scheren zonder afspraak", dus dat moest goed komen. Helaas, toen ik om 9.10 de deur probeerde open te krijgen lukte dat niet, hij zat nog op slot en er was niemand in de winkel (en dat terwijl er toch op de site stond dat de deuren vanaf 9 uur geopend zouden zijn). Dan toch maar het oorspronkelijke plan en eerst en Fruit & Granen ontbijt gebruiken, met een mooi architectuur document om me gezelschap te houden.

Ja, dit ben ik echt!
Om tien uur had ik het ontbijt op en wandelde weer terug naar Pierot Barber Shop en vond daar de deur geopend. Dat was in ieder geval positief, en na binnenkomst werd ik enthousiast ontvangen. Toen ik echter aangaf dat ik graag geschoren wilde worden, leek dat wat problematisch, want er waren waarschijnlijk geen scheerders aanwezig (wat volgens mij dan wel de belofte "scheren zonder afspraak"  moeilijk in te vullen maakt....). Maar credit were credit is due, er werd direct geschakeld met Maurice, de eigenaar en creative director van Pierot, en er bleek een oplossing te zijn, aangezien Linda de benodigde ervaring en expertise had om een Italian Shave te kunnen geven. Ik moest even wachten, maar dat was geen straf. Het interieur van de Barber Shop ziet er namelijk erg stijlvol uit. Natuurlijk, de kappersstoelen zijn klassiek en top of the bill, maar het hele interieur ademt een sfeer van de klassieke New York Barber Shop uit, met producten uit lang vervlogen tijden, maar ook een platenspeler uit 1967 (prijs toen: 467 gulden, een vermogen!!), die het nog heel erg goed deed. En toen er op verzoek van mij een Dean Martin LP opgezet werd, was ik al helemaal verkocht.

Lekker ingezeept, maar jemig, wat een rimpels heb ik zo!
Na een gesprekje met Maurice over waarom hij met deze zaak begonnen was (het terug brengen van de echte heren salon, ik ben voor!), was Linda klaar met haar andere klant en was ik aan de beurt. Erg prettige dame, zeer ter zaken kundig en je kon nog met haar lachen ook (niet alleen de obligate kappersvragen "heb je al vakantie geboekt...."  of "wat een lekker weertje, he...?" of de vaak gezien cross sell die geforceerd getracht wordt "oh, heb je nog geen cremetje, dat moeeet je echt hebben").  De eerste actie was wel even wennen, want de stoel werd stijl achterover gezet, om een goede positie voor het scheren te krijgen, maar een hele tijd met mijn hoofd achterover liggen is toch wat minder comfortabel dan ik gedacht had, zeker als er een vrouw met een open scheermes boven je staat :-). Na eerst een reiniging van de huid met diverse behandelingen (inclusief de traditionele warme handdoeken), werd ik ingezeept en werd de eerste scheerbeurt uitgevoerd, met de haren mee geschoren. Na deze eerste ronde volgde er weer een reiniging en daarna een insmeren met olie om vervolgens de tweede scheerbeurt te ondergaan, deze keer tegen de haren in. En om het af te sluiten natuurlijk eerst een warme handdoek en daarna, net als in de sauna, een ijskoude om de poriën te sluiten en een olie om het gezicht heerlijk zacht aan te doen voelen. Ook dat laatste vond ik zelf erg lekker!

De juiste muziek helpt voor de juiste sfeer!
Al met al duurde de Italian Shave zo'n veertig minuten, maar ze waren zo voorbij. Een heerlijke ontspannende ervaring en geweldig om een keer zo mee te maken, de prijs van 55 Euro helemaal waard. De sfeer in de Barber Shop is erg goed, mensen zijn behulpzaam, professioneel en simpelweg aardig (ook dat kom je nog wel eens anders tegen). Het kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat ik het erg met New York associeer en dat ik de laatste tijd voor Sinatra en Martin luister, wat natuurlijk hier precies bij past., het past precies in mijn beeld van wat een Barber Shop hoort te zijn. Alleen nog hier wekelijks met je vrienden samenkomen en je bent weer helemaal terug in de tijd. Kwam ik er nu echt helemaal "smooth as a baby's bottom" uit? Nee, de eerlijkheid gebied om te zeggen dat dat niet het geval was, maar dat heb ik inmiddels al 27 jaar niet meer. Maar om jezelf als man eens te laten verwennen, daarvoor kan ik het zeker alle heren aanraden om een keer gedaan te hebben. Smaakt denk ik binnenkort naar meer.....

2 opmerkingen: