donderdag 24 mei 2012

Sun Studio

Het mekka van de rock n roll muziek!
Onder het genot van enig samenzang van Elvis liederen, reden we direct van Graceland naar Sun Studio. Dat was een korte rit, het duurde langer om de juiste ingang naar de parkeerplaats achter Sun Studio te vinden, want die was goed verstopt, in ieder geval voor mij, want ik reed er drie keer langs voordat ik de Jeep naar binnen kon slingeren. Toen we Sun Studio binnen liepen leek het er even op dat we bij de bejaardensoos binnen waren gekomen, want de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de toer lag ruim boven de 70 jaar. Maar het zorgde er ook voor dat we niet met de eerstkomende rondleiding mee konden, dat werd een half uurtje later. Geen punt, want we konden aan de "bar" die nog grotendeels authentiek was een aantal versnaperingen gebruiken. Voor Simon en Frank werd er door Ray (wat een meisje bleek te zijn en later ook onze gids) zelfs een verse port koffie gezet. En konden we ook de gift shop eens goed bekijken, waarin we natuurlijk als echt Nederlanders onze ogen lieten vallen op de aanbiedingen (vier T-Shirts halen en drie betalen en caps voor de halve prijs). Wat ons ook allemaal direct opviel was de "goede sfeer" die bij Sun Studio hing. Het is moeilijk te beschrijven, maar je ademt hier echt de lucht die door rock n roll grootheden als Elvis, Carl Perkinks, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley ook ingeademd is, en in recentere tijden bijvoorbeeld door de heren van U2. Maar het was er ook erg relaxed en ongedwongen en de mensen die er werken zijn lekker ad rem en je kunt er een grap mee maken. Je voelt je direct thuis en dat maakt de setting voor een leuke toer precies zoals hij moet zijn.

Op de foto met Ray van Sun Records
De toer zelf dan. In dit soort gevallen valt of staat dat toch echt met de gids die de toer verzorgt. Die kan zoiets maken of breken, want de rondleiding zelf beslaat namelijk om precies te zijn twee locaties (vooruit, drie, als je het kantoortje van de secretaresse meerekent). Wij hadden het erg met Ray getroffen, want zij kon zich echt helemaal inleven in de geschiedenis van Sun Studio. In principe is de toer niets anders dan een aantal vitrines waar zaken in tentoongesteld worden, zoals oude gitaren, foto's platen (kamer 1) en de opname studie die nog steeds gebruikt wordt (kamer 2). Maar als zij er dan enthousiast over ging praten, een dansje ging doen en uit volle borst meezingen, dan gaat het allemaal voor je leven en als je je ogen dichtdoet dan kun je je voorstellen dat je naast Johnny Cash staat, terwijl hij Folsom Prison Blues aan het opnemen is. Een weetje daarvan is bijvoorbeels dat Cash een heel specifiek geluid op zijn gitaar wist te bewerkstelligen door een dollar biljet onder de snaren van de hals van zijn gitaar te stoppen, omdat hij geen geld voor een steel guitar had. En als hoogtepunt mochten we op het laatst op de foto met de microfoon waar alle grootheden hun nummers in hadden gezongen, de kop ervan was wat lam, maar met zo een relikwie moet je natuurlijk op de gevoelige plaat!

Al met al een bijzonder geslaagd bezoek, trek er twee uurtjes voor uit als je in Memphis bent en je zult zeker niet teleurgesteld worden. Sterker nog, je gaat met een grote lach op je gezicht hier weg! Rock n Roll!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten