zondag 20 september 2015

Dam tot Damloop 2015

Nog wat wolken bij de start
Vorig jaar liep ik samen met Simon voor het eerst in mijn leven de Dam tot Dam loop. Dat was zo'n happening dat daags na die loop Simon en ik besloten om ook in 2015 mee te doen. Om zeker te zijn van deelname  was ik lid geworden van Le Champion, waardoor ik daar van zeker was. Simon had dat niet gedaan en gokte erop dat hij er wel doorheen kwam. Helaas was dat niet het geval en waren alle startbewijzen op voordat hij er één had kunnen bemachtigen. Maar een Volendammer laat zich niet voor één gat vangen en deels om een startbewijs te krijgen, maar zeker ook om een goed doel te steunen, besloot Simon om zich aan te melden bij het D2D team van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis om sponsoren te vergaren. Voor zo'n goed doel wilde ik natuurlijk ook lopen en ook ik schreef me in en samen haalden we in de loop van de weken meer dan 1.000 Euro sponsorgeld op om bij te dragen om met onderzoek kanker een stap voor te blijven.

Door deze actie had ik natuurlijk alleen wel een startnummer over. Ans wilde daar graag gebruik van maken, maar doordat ze twee weken geleden aan haar had geopereerd was en deze nog niet afdoende herstelt was kon ze niet mee. Ik had me er al bij neergelegd dat het startnummer niet gebruikt zou worden, totdat ik een bericht van Frank kreeg of hij er gebruik van kon maken. Dat was natuurlijk geen probleem, het was echt een geweldig avontuur voor Frank die nog niet de kilometers in de benen had die Simon en ik wel hadden, maar die dit toch aandurfde. Het betekende dat we deze zondag om 9 uur bij mij thuis in Halfweg afspraken, daar ons omkleedden en nog een power sommatie dronken, voordat we de trein naar het Centraal Station namen. Op deze korte reis kwamen we nog diverse andere lopers tegen. Bij iedereen zag je dat de sfeer er goed in zat, maar bij de meesten was toch ook nog wel een klein stukje spanning te ontdekken.

In het startvak
Zoals gewoonlijk was alles weer superstrak en supergoed georganiseerd bij de D2D loop. Bij aankomst op het CS was al direct duidelijk welke kant we op moesten om tassen en kleding in te leveren en hoe we vervolgens het meest efficiënt naar de start toe kwamen. Frank ging om 10.45 uur van start, terwijl Simon en ik om 11.15 los mochten gaan. Nadat we Frank af hadden gezet en hem toi toi toi hadden gewenst, liepen Simon en ik nog even de benen los en kwamen we zowaar Hans en Leny tegen die ons bij de start aan kwamen moedigen, dat geeft natuurlijk altijd een heerlijke mentale opkikker. Daarna maar snel naar het startvak, waar Churandy Martina (Neerlands beste mannelijke sprinter) het startschot gaf. Onze start was prima, niet te snel, waardoor we al pratend de IJ-Tunnel in liepen, waar we door twee muziek groepen voortgestuwd werden en ik ook nog een bekende tegenkwam (wat is daar nou de kans op in een groep van 50.000 mensen). Bij het uitgaan van de IJ-Tunnel waren de eerste twee kilometer afgelegd en liepen we als de spreekwoordelijk kieviten verder.

Ik had me voorgenomen om deze loop "wetenschappelijk" te doen. Dat betekende dat ik erg lette op mijn hartslag, die in de zone tussen 148 en 158 de beste prestatie zou verzorgen. Het was even wennen om zo regelmatig dit in de gaten te houden, maar het ging prima. Na de eerste kilometers werden we getrakteerd op diverse DJs (waaronder een vrouwelijke DJ die Simon uit Volendam kende) die diverse soorten muziek uit hun speakers lieten knallen, soms vanaf bakfietsen en soms vanuit oude Volkswagen busjes. De muzikale voorkeur veranderde toen we Amsterdam Noord binnen liepen. Hier geen Tiesto of Garrix, maar Hazes en Beense en dat veelal ook nog live uitgevoerd door lokaal talent. Ik vond het persoonlijk leuk om de interactie met de artiesten te zoeken en dat leverde leuke situaties op.

Yes, we made it!
Na Amsterdam Noord uitgekomen te zijn en Tuindorp - Oostzaan voorbij te zijn gelopen, volgde even een saai stuk langs de snelweg, waar we de 10 km passeerden. Na het fotomoment aldaar kwam ik erachter dat ik nog nergens last van had en dat het "nog maar 6 kilometer was". Die verliepen heerlijk, waarbij het meest moeilijke moment was toen we net Zaandam binnen kwamen, waar je een klap van eerst de patat en daarna de vislucht krijgt. Bij de laatste twee kilometer aangekomen, barstte het volksfeest helemaal los. Iedereen stond buiten en had ook zijn muziekinstallatie meegesleept, waardoor het een orkaan van geluid was, die volstrekt niet op elkaar afgestemd was. Ik voelde dat ik nog wat over had, dus plaatste nog een versnelling, ook gedreven door een medeloper die we tijdens de wedstrijd ontmoet hadden en die de sokken erin had. Daar ging mijn idee om op hartslag te lopen, want die vloog omhoog, maar goed, het waren nog maar een klein stukje. De laatste kilometer was een zegetocht, een lang gerekt stuk waarbij de mensen rijen dik je aan staan te moedigen, dan moet je wel door.

Koffie!
Met een laatste sprintje kwam ik over de finish, snel gevolgd door Simon. Frank stond ons al op te wachten, hij had ook super gelopen en was helemaal enthousiast over deze ervaring! Samen konden we heel even uitpuffen, voordat een vriendelijke mevrouw ons vroeg toch door te lopen, want er schenen nog meer mensen aan te komen :-). Net als vorig jaar was het een korte loop om de tassen op te halen, waarna we ons even opfristen (voelt toch fijner) om daarna een kort bezoek aan het D2D park te brengen. Na daar een rondje gelopen te hebben, liepen we weer richting het Station van Zaandam, want van vorig jaar wisten Simon en ik nog dat op de weg daar naartoe een uitstekend koffietentje zat, waar we toen uit hadden zitten rusten. Deze bleek er nog steeds te zijn en het was perfect om daar even een half uurtje na te praten. Vanuit daar snel naar het station, de trein bracht ons weer naar Halfweg en bij aankomst werden we verwelkomt door Ans, Daan en Jeroen die ons als de helden de we waren geworden binnen haalden. Het was weer een super evenement en de drie matadors waren het eens: volgend jaar weer!!!

Maar voor Simon en mij: 18 oktober eerst nog even de halve marathon van Amsterdam doen :-)!

donderdag 20 augustus 2015

Verbouwing dag 4: nog meer fundering

Weinig te zien vandaag, nog meer palen de grond in voor de damwand. Die is nu in ieder geval wel af en het hout eromheen is bijna helemaal afgetimmerd. Daarnaast is voor de schuur het stukje dat gemetseld moest worden ook neergezet, zodat de basis daarvoor gereed is om volgende week de houten onderdelen geplaatst kunnen worden.

woensdag 19 augustus 2015

Verbouwing dag 3: de damwand

Da damwand is geslagen
Op dag 3 van de verbouwing werd er kei- en keihard gewerkt, maar er was weinig van te zien. Er moest namelijk een damwand geslagen worden voor ons "nieuwe" terras. Dat betekent heel veel passen en meten om de benodigde palen op de juiste plek in de grond te slaan (wat overigens ook nog eens een bijzonder zware klus is), maar uiteindelijk verdwijnen ze voor het grootse gedeelte de grond in en vraag je jezelf af of er wel iets gedaan is. Maar zoals ieder goed gelegd fundament is het absoluut noodzakelijk en zorgt het voor heel veel jaren plezier, omdat het de boel goed bij elkaar houd (zelfs beter dan Job Cohen in Amsterdam deed :-)). Aan het eind van de dag gingen de bouwers naar De Keizerskroon om van de avond te genieten. Morgen weer verder met zaken die wat zichtbaarder zijn, is de verwachting. 

dinsdag 18 augustus 2015

Verbouwing dag 2: opbouw begint

Thumbs up van Jeroen
Ook dag 2 van onze verbouwing begon helaas met regen, maar gelukkig hoefde er niet veel meer afgebroken te worden, waardoor een uurtje of twee na de start het laatste restje schuur van de aardbodem verdwenen was. Aangezien de metselaar eerst de onderkant van de nieuwe schuur moest komen zetten, konden we daar nog niet mee verder, dus werd er aan het tweede onderdeel begonnen, namelijk het overkappen van een deel van ons nieuwe terras. De laatste steentjes die er nog lagen werden weggehaald en daarna gingen Dicky en Jeffrey helemaal los. In mum van tijd werden er bevestigingen aan ons huis gemaakt, werden de eerste balken en andere planken geplaatst en stonden de eerste stukken. Het is toch altijd leuker om te zien hoe zaken opgebouwd worden dan hoe zaken gesloopt worden.Dat vond Jeroen trouwens ook, want hij werd erg geïnspireerd door de creatie die omheen heen plaats vond, waardoor hij besloot om op Instagram (ja, de jeugd doet het inmiddels al weer anders dan een ouderwets blog aanleggen) een dagelijkse reportage te maken om zijn volgers (inmiddels al enkele honderden) te laten zien hoe ons huis zich ontwikkelt. Eigenlijk best wel stoer om zo een razende reporter in de familie te hebben. Je kunt Jeroen volgen op Insta (zoals hij dat noemt, de laatste vier letters uitspreken is hem echt teveel :-)) via jeroentje2012. 

maandag 17 augustus 2015

Start van de verbouwing: afbreken schuur

Eerst afbreken voordat je op kunt bouwen
Eigenlijk was het al gepland voor een paar weken geleden, maar door omstandigheden buiten onze invloedssfeer om, was de verbouwing van ons terras en schuur nog niet gestart. Maandag was het dan toch eindelijk zo ver en terwijl ik op het werk in Utrecht was, ontving Ans de mannen die de komende dagen flink bij ons aan de slag gaan. De eerste dag was er een van afbreken, de schuur waar onze tuinspullen normaal gesproken in staan was al jaren aan vervanging toe en de windhoos van een paar weken geleden had hem een goed gedaan. Ik had zelf al wat planken eraf getrokken, maar dat bleek slechts een leuke start te zijn geweest. Vakkundig als de mannen uit Friesland zijn, deden zij dit werk een stuk meer gedegen en sneller dan ik het ooit zou kunnen. Ans zorgde samen met Herman al voor de afvoer van veel van de zaken die uit de sloop kwamen, waardoor alles gelijk opgeruimd was. Helaas regende het bijna de hele dag, waardoor het iets minder snel ging dan gepland, maar alsnog was het een flinke stap die vandaag gezet werd. Dinsdag nog de laatste restjes en dan is de oude schuur alleen nog maar een herinnering en kunnen we met het bouwen van de toekomst beginnen.

zondag 16 augustus 2015

Blauw in Amsterdam

Ja, de tafel was vol! Je ziet Ans zich verheugen :-)!
Ter afsluiting van de vakantie gingen we nog een keer uit eten. Deze keer bij voor mij het beste Indonesische restaurant van Amsterdam, Blauw. Daan en Jeroen waren wat aan het muiten, want ja, wat gingen zij daar nou eten. Gelukkig worden ze wat ouder, want na de initiële weerstand, besloten ze om toch gewoon wat zaken te gaan proeven en mee te gaan eten. Dat alleen al toverde al een lach op mijn gezicht, want het is mooi om te zien dat de jongens zich ook op dat gebied zo ontwikkelen. Bij binnenkomst kwamen de heerlijkste geuren ons al tegemoet. We kregen een tafel bovenin de zaak en Jeroen was aangenaam verrast door de ruimte en de inrichting ("ik dacht dat het zo een oude Oosterse tent zou zijn met van die donkere poppen, maar dit ziet er goed uit"). We wilden veel proberen, dus besloten we om drie rijsttafels te bestellen (vlees, vis, vegetarisch) plus een extra portie Indonesische groente kroketten (heerlijk!) en een portie saté Ajam. Na ongeveer een kwartiertje werd onze tafel gedekt en moest de serveerster vier keer lopen om alle gerechten op tafel te zetten.  Knap hoe ze alle gerechten kennen, want er stonden echt heel veel bakjes op tafel!!

Dat het eten ons goed smaakte, bleek wel uit het feit dat aan het eind van het diner er alleen wat pindaschaafsel en wat witte rijst over was gebleven, de rest was schoon opgegaan. Daan en Jeroen hadden niet alles even lekker gevonden, maar wel bijna alles geproefd en vonden dat ook al een leuke ervaring. De gerechten varieerden overigens van lekker fris tot flink warm. Warm was trouwens ook de bediening, die lekker snel was, heerlijk spontaan en vol met humor was, zelfs toen ik in mijn enthousiasme een glas kapot liet vallen. Helemaal top. We sloten af met vier desserts (in tegenstelling tot René laat ik het dessert nooit schieten), die ook allemaal verrukkelijk waren. Het was echt een topavond, die luister bijgezet werd door het feit dat Daan en Jeroen beide zeiden dat ze graag nog een keer terug. Kijk, dat horen we graag, dat gaan we dus snel weer doen!!

vrijdag 14 augustus 2015

The Burrito Maker

De sauzen zijn goed bij The Burrito Maker
Tijdens mijn vakantie was mij opgevallen dat er een nieuw "restaurant" gevestigd op het Haarlemmerplein (nr 29 om precies te zijn). Deze tent luistert naar de naam "The Burrito Maker" en aangezien er niet veel plekken in Amsterdam te vinden zijn waar je een goede Burrito kunt eten, kreeg men een plek om mijn "Hier moet ik eens wat te eten halen lijstje". Donderdag reed ik naar het Haarlemmerplein, parkeerde de auto, liep naar binnen en .... ging onverrichte zaken weer weg. Bij binnenkomst vertelde een van de jongens achter de toonbank me namelijk netjes dat het erg druk was en dat ze pas over een uur met mijn bestelling aan de slag zouden kunnen gaan. Dat duurde me te lang en het was een beetje een domper, maar ik vond het wel netjes dat ze dit direct vertelden en niet me lieten wachten. Een pluspuntje voor de service in ieder geval. Dat de zaken goed gaan blijkt overigens wel uit het feit dat men inmiddels een tweede zaak op IJburg geopend heeft.

Van de buitenkant zie je de kwaliteit er niet vanaf :-)
Maar ik laat me natuurlijk niet voor een gat vangen, daarom ging ik vrijdag weer terug. Op weg naar The Burrito Maker, belde ik even met Daan en hij vertelde me dat de rest van de familie ook wel een burrito lustte. Deze keer was het lekker rustig in de winkel en zag ik dat het zitgedeelte vrij klein is, ongeveer 12 zitplaatsen, die in tegenstelling tot donderdag allemaal leeg waren. The Burrito Maker dekt niet de hele lading, want je kan er ook taco's, wraps, quesadilla's en salades krijgen. De eigenaar zelf stond achter de counter en bleek en Amerikaan uit Washington DC te zijn, die mij verzekerde dat toen ik zei dat dit mijn eerste keer bij The Burrito Maker was dat "it wouldn't be the last time". De bestelling deze keer bedroeg vier burrito's, een met kip een drie met rundvlees (sinds we zelf kippen hebben is de kip consumptie van Daan, Jeroen en Ans een stuk minder geworden). Naast het vlees zit er standaard rijs, kaas en donkere bonen in de burrito en voor de lekkere trek liet ik er jalapenos en avocado aan toevoegen. Bij de burrito kregen we nacho chips, zure room en drie soorten salsa: Pico de Gallo, Salsa Verde en Habanero Salsa, waarbij de laatste aan de pittige kant is (om een understatement te gebruiken). Een kwartier na de uitlevering was ik thuis. Een goed teken was dat de burrito's nog lekker warm waren (uitstekend verpakt) en zonder veel verder ceremonieel begonnen we te eten. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit de beste burrito's zijn die in Nederland gegeten heb (beter dan Roses Cantina in Amsterdam of Cantina 023 in Haarlem). Daan vond dat er wat te weinig vlees in zat, dat kan opgelost worden met een extra "topping" te nemen (die heet "extra vlees", hoe verrassend), maar verder is het een hele maaltijd. De salsas zijn ook helemaal goed, van fris naar heet. De prijs voor vier stuks was 38 Euro. Ik moet de eigenaar gelijk geven, het zal niet de laatste keer zijn dat ik hier een burrito gehaald heb. Je gaat er niet een paar uur zitten, maar voor een snelle lunch of diner ben je hier echt aan het goede adres.

donderdag 13 augustus 2015

Sotto

Uitstekende pizza!!!
Daar sta je dan, met negen man op straat en geen eten. Dat is toch wel erg vervelend en met negen man even ergens een onderkomen vinden is zelfs op woensdagavond geen geringe opgave. De eerste poging die ik deed was bij Blauw, de beste Indonees van Amsterdam, maar daar konden we niet met negen mensen terecht (maar toen ik er toch was, maakte ik alvast een reservering voor de komende zondag, maar dan alleen voor Ans, Daan, Jeroen en mij :-)). De tweede poging resulteerde meer effect, dat was bij Pizzeria Sotto. In tegenstelling tot Botteco Lucio 91 werden we hier met open armen ontvangen en werd er een tafel samengesteld waar we met de hele groep konden gaan zitten. Het personeel was vlot, vrolijk en vriendelijk, schonk ons snel de drankjes in en bracht de kaart die, hoe kan het ook anders, bijna geheel uit pizza's bestond. Daarop stond voor iedere wel wat wils, de Pizza Salame was degene die het meest besteld werd. Ikzelf nam de pizza met truffel (op aanraden van de bediening) en al snel werden de pizza's uitgeserveerd. Wellicht kwam het omdat we inmiddels al flinke honger hadden gekregen, maar de pizza's smaakten voortreffelijk. Heerlijke knapperige bodems, maar ook de toppings waren van uitstekende kwaliteit. Dat dat ook in de prijs doorklonk (de gemiddelde prijs van een pizza was 14 euro), namen we op de koop toe, omdat de prijs/ kwaliteit verhouding dik in orde is.  Prima tent, met prima eten en prima bediening. Aanradertje op de Amstelveense weg als je op zoek bent naar een pizza of gewoon een snelle maaltijd!

woensdag 12 augustus 2015

Boteco Lucio 91

Deze woensdag zouden we met de familie van Ans uit eten gaan. De keus was gevallen op het restaurant Boteco Lucio 91op de Amstelveense weg, een Braziliaans restaurant. We hadden om 18.00 uur gereserveerd en precies op dat moment kwam ik binnen. Ik werd direct aangesproken door de eigenaar, Lucio, die mijn naam vroeg en vervolgens heel erg moeilijk begon te kijken. Dat voorspelde niet veel goeds en dat bleek ook te kloppen. Volgens Lucio hadden we namelijk helemaal niet gereserveerd. Dat was toch raar, want ik had de bevestiging van Iens in mijn mail zitten en liet die ook zien. Oh....uhhh.....nou, dan was het niet tijdig gebeurd, want hij had een kleine zaal, dus dat moest drie dagen van tevoren. Kijk even goed beste man, de bevestiging is van een week geleden, dus dat slaat nergens op. Oh.....uhhhh.....dan was het de schuld van Iens, die hadden de reservering niet goed doorgegeven aan hem. Dat is raar, beste man, want de mail met de bevestiging is zowel aan mij als aan jou gestuurd. Oh.....uhhhh.....nou ja, dan weet ik het ook niet meer, nu graag snel mijn zaak uit, want ik heb mensen die wel een reservering hebben.

Vervolgens draaide hij zich om, ging met andere mensen in gesprek en gunde ons geen blik meer waardig. Wat een bijzonder slechte service, geen excuses, geen alternatief, geen advies waar we eventueel zouden kunnen eten, geen compensatie voor het feit dat we al 40 euro in de parkeermeters hadden gegooid. HELEMAAL NIKS!! Zelden heb ik zo een slechte restauranthouder met zo weinig empathie meegemaakt. Echt volstrekt kansloos. 

Ik heb een klacht bij Iens ingediend en na onderzoek bleek de reservering gewoon in het systeem te staan, maar kennelijk had Lucio daar geen boodschap aan. Het zou hem erg spijten dat het mis was gegaan en bood ons een drankje van het huis aan als we nog een keer bij hem zouden komen eten. Nu geef ik graag mensen een tweede kans, maar met zulke slechte manier en je eraf te kunnen denken maken door een drankje aan te bieden, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Daarom eens voor de verandering een advies om hier absoluut nooit te gaan eten. Hoe goed het eten misschien ook is, het kan nooit goed genoeg zijn om zulke slechte service te kunnen compenseren. Bah !!!!!

zondag 9 augustus 2015

Kaas proeven bij Kef

Een lekker mandje kaas!
Als je aan een kind vraagt wat hij in de vakantie graag wil doen, dan krijg je toch snel te horen dat ze naar een speeltuin of een pretpark willen. Als kinderen wat ouder worden, dan komt er nog wel eens winkelen bij, maar het komt zelden voor dat als voorstel he bezoeken van een kaasproeverij genoemd wordt. Nu is Jeroen natuurlijk in dit soort zaken wel een beetje bijzonder, maar ik stond toch wel even met mijn mond vol tanden toen hij hierom vroeg. Maar aangezien iedereen in de familie erg van kaas houdt, was de keus snel gemaakt en zo gingen we vanmiddag met z'n vieren naar Fromagerie Kef op de Marnixstraat in Amsterdam. Zoals het lot het gewild had, was er een parkeerplek voor de deur en kwamen we iets na half één binnen. Daar stond al een tafeltje voor ons gedekt met een bakje heerlijke olijven om van te snacken terwijl we wachten op het eerste kaasplateau dat gebracht werd. Op dat plateau lagen een aantal geitenkazen (zowel een jonge als een oude variant van dezelfde kaas, leuk om die eens met elkaar te vergelijken), maar ook een brie de melun (met een smaak die je deed denken aan paddenstoelen en herfstig weer) en de favoriet van Daan en Jeroen, de St Philippe. Daarbij kregen we heerlijk stokbrood geserveerd met voor Ans een mooi glas witte wijn en voor Daan, Jeroen en mij diverse soorten limonade. Of de kazen in de smaak vielen? Laten we zeggen dat er geen restjes over bleven.

Het tweede plateau
Het tweede plateau van de dag werd na een korte pauze al aangedragen. Daan en Jeroen wilden al snel aanvallen, maar er volgde een bijzonder interessante uitleg over de kazen op het plateau (deze keer veel uit België) en hoe deze gemaakt werden. Minstens zo interessant ala de verhalen van een goede sommelier. De Nederlandse inbreng hier was een stukje Oude Remeker, de Fransen moesten het doen met een epoisses (de enige kaas die de jongens echt te scherp was), terwijl de rest door de Belgen ingenomen werd, met voor mij de topper van de dag, namelijk de Achelse Blauwe. Daarbij een mooie rode wijn voor Ans, voor Daan en Jeroen een Appel/Perensap en ik deed het met een licht mousserende pruimencider. Ook dit plateau was een schot in de roos, elke kaas op zich was meer dan de moeite waard, maar de combinatie maakte het geheel nog mooier. Na een uur of twee aan tafel te hebben gezeten werden Daan en Jeroen wat onrustig, misschien ook omdat de kaas op was, maar dat was het signaal om af te ronden. Nou ja, afronden, we konden natuurlijk niet weg zonder nog wat kaas mee naar huis te nemen als ook een paar flessen van de sappen die we gedronken hadden. De hele proeverij was erg goed verzorgd, complimenten aan de dames van Kef voor een hele leuke middag. Een echte aanrader voor iedere lekkerbek!

Samen hardlopen is nog leuker

De hardloopmaten
Toen ik twee jaar geleden begon met hardlopen, had ik nooit gedacht dat ik het leuk zou gaan vinden, maar dat is toch gebeurd. Meestal loop ik alleen, omdat het ook een bepaalde rustgevende werking op mij heeft, maar de keren dat ik in Chicago, Minneapolis en New York heb hardgelopen deed ik dat samen met Simon (en Frank in NY natuurlijk). Voor vandaag stond er een duurloop van een kleine 14 km op het programma en ik was er al helemaal vanuit gegaan dat ik deze weer alleen zou gaan doen. Vrijdag kreeg ik echter een mail van Simon over onze inschrijving voor de Halve Marathon van Amsterdam en spontaan kwam het idee op om samen die loop te gaan doen, omdat Simon precies hetzelfde schema richting Amsterdam volgt als ik. Het antwoord kwam snel terug: "hmmm.....het is wel vroeg op voor een zondag, maar ik heb er wel zin in". Zo gezegd, zo gedaan en om half negen was Simon paraat. Na een kopje koffie vertrokken we richting Amsterdamse Bos, waar we om 9 uur strak begonnen, onder een strakke blauwe hemel en met een flink zonnetje op onze ruggen. Alle apps werden aangezet en daar gingen we, al pratend het bos in, waar we de 10 km route volgden en daar een rondje Bosbaan aan vast plakten. We waren zo lekker aan het lopen en aan het praten, dat we zo rond kilometer acht even een verkeerde afslag namen (de oranje paaltjes hielden opeens op :-)), maar gelukkig vonden we de weg snel weer terug. De loop was eigenlijk voorbij voor we er erg in hadden en we waren weer helemaal bij over de nieuwste films, onze USA 2016 reis en tal van andere zaken. Na met een banaan en een Gatorade even bijgekomen te zijn van de inspanningen, vertrokken we weer naar huis, omdat Simon nog een heerlijke rosbief bij zijn moeder ging eten en ik met de familie een ander uitje hadden. Maar we waren het erover eens: dit was helemaal top en gaan we vaker doen! Hopelijk is een nieuwe traditie geboren!!

zaterdag 8 augustus 2015

Sir Hummus

Menu van Sir Hummus
In de vakantie wilden we graag een bezoek brengen aan Sir Hummus, maar om de een of andere reden was dat er niet van gekomen. Vorige week was ik al even langs geweest om hummus en pita brood te halen, maar de man achter de balie vertelde mij toen dat ik eigenlijk hun menu moest proberen, het verkopen van losse bakjes hummus deden ze "erbij". Daarom reed ik, toen ik Daan en Thymo weg had gebracht voor hun wekelijkse bezoek aan de Games Workshop, naar het van der Helstplein in Amsterdam Zuid en liep naar de kassa van Sir Hummus. Het bestellen is redelijk eenvoudig, want er is eigenlijk maar één gerecht dat je kunt bestellen en dat is de hummus schotel (niet geheel verrassend, gezien de naam van de tent). De hummus is er ook maar in één soort, de eigenaars (twee vrienden en een vriendin uit Israel) hebben gezocht naar de ultieme hummus en ja, daar kun je er maar één van hebben. Bij het gerecht krijg je twee pita broodjes (wit of volkoren), een augurk en een bakje bieten salade. Op de hummus ligt een salade van kikkererwten en een baba ganoesj. Daarnaast kun je ervoor kiezen om toppings toe te voeren. Standaard hebben ze een "magic egg" en runderstoofvlees, mar vaak is er ook een special, deze week waren het gebakken champignons.

Ik liet het rundvlees voor wat het was, de andere toppings nam ik wel en daarbij een cappuccino gemaakt van Bocca koffie. Ik nam plaats aan de bar bij het raam, wachtte en paar minuten om vervolgens te horen dat "gerecht nummer 5"  gereed was. Ik kon het eten bij de counter ophalen, beetje gek, aangezien er verder niemand een bestelling had lopen, je zou verwachten dat het eten dan geserveerd werd. Ik pakte een pita, deed er wat hummus op plus een stukje Magic Egg en wat baba ganoesj en nam een hap......heerlijk! Echt een mooie combinatie van smaken, niet van alles door elkaar, maar redelijk eenvoudig, maar in die eenvoud vol van smaak. Een gezonde en prima lunch, die zeker voor herhaling vatbaar is. Qua prijs valt het bijzonder mee, want voor het gerecht was ik 8,50 kwijt en 2,50 voor de cappuccino. Om René te citeren: ...en dat kan ik toch niet duur noemen!

vrijdag 17 juli 2015

Blote voeten pad

Na de eerste meters over het pad
Het was weer eens tijd voor een uitje in deze vakantie. Deze keer geen stad die we bezochten, maar een mooi stukje natuur. We reisden naar Twello, dicht bij Deventer. Hier is het Hof van Twello gevestigd en op dit Hof ligt een blote voeten pad. Het idee van dit pad is dat je meer binding met Moeder Aarde krijgt door de obstructie van je schoenen weg te nemen en de verschillende ondergronden te ervaren. Om dat eens te gaan doen verzamelden we samen met Jos, Willy, Hinkje, Joost, Yinte en de familie Janssen - van der Weg op het Hof van Twello. Na eerst een drankje en een hapje gedaan te hebben gingen de schoenen uit en ging iedereen behalve Jos het pad op, waar we liepen over aarde paden, modder paden, kiezelstenen (van klein tot groot), naalden van bomen en zand, terwijl we ook door stukken water gingen. Onderweg deden we voor het zen gevoel ook nog wat yoga oefeningen, om helemaal met onszelf in het reine te komen :-). De meeste hindernissen namen we zonder moeite, alleen de kiezelstenen deden met name bij de dames pijn aan de voeten. Na anderhalf uur kwamen we weer terug bij de entree om daarna de voeten bij de pomp te wassen. Een bijzondere ervaring, leuk om een keer mee te maken, maar als je wat wilt mediteren, dan moet je met een wat kleinere groep gaan :-).

zaterdag 4 juli 2015

Don Bosco Kamp 2015: het vertrek

Vandaag hoefde de fiets allen op de vrachtwagen
De dag na de laatste schooldag van het jaar 2014-2015 was al direct een bewogen dag. Het was namelijk de dag dat Jeroen op Don Bosco kamp ging. Dit jaar ws het eerste jaar dat Jeroen in de groep zat die naar het kampt fietst, dat wil dus zeggen dat hij 110 km af zou moeten gaan leggen!! Echter, de weersvoorspellingen waren dusdanig (38 graden Celsius en geen wind) dat voor het eerst in de geschiedenis van het kamp deze traditie niet door kon gaan en de kinderen met een gekoelde touring car naar Harderwijk gebracht werden. Jeroen stond erbij, keek ernaar en vond het eigenlijk helemaal niet zo erg dat dat ging gebeuren. Om tien uur verzamelden alle kinderen en ouders zich, werden de tassen en de fietsen op de vrachtwagens geladen en gingen de kinderen en de begeleiding de bus in. Natuurlijk was het even een stevige knuffel voor vertrek en Jeroen was best wel zenuwachtig, maar samen mt zijn vaste groep vrienden en vriendinnen veroverde hij een fijn plekje achterin de bus en na een paar minuten was hij het afscheid alweer vergeten en zat hij keihard in de bus te lachen. Net als de voorgaande jaren, weet ik zeker dat hij het ontzettend naar zijn zin gaat hebben (en we lachen altijd keihard om de kaartjes die hij ons toestuurt van het kamp, jaja, dat doen ze daar nog), maar een volle week je jongste weg zien gaan, is toch best zwaar, ik slikte daarom toch even een traantje in. Eigenlijk is het aftellen naar de dag dat hij terug komt alweer begonnen :-).

vrijdag 19 juni 2015

De avond vierdaagse 2015

Gelukkig is Anke niet een jaloers type ...
Ook dit jaar deden we weer mee aan het jaarlijkse spektakel dat De Avond Vierdaagse heet. Het was wel een bijzondere versie, want het was de eerste keer dat Daan niet mee liep. Dinsdag16 juni was de start, waar ik midden op de wandeling aansloot, omdat ik in een mega file op de Osdorperweg kwam te staan. Vanaf daar nam ik de begeleiding over van Ans. Hoewel, begeleiding, ik heb Jeroen niet veel gezien, want hij was continue de hort op en liep met zijn vrienden en vriendinnen lekker te keuvelen, zonder ook maar een moment te klagen (en als je op vier avonden dan uiteindelijk 42 km loopt als tien jarig manneke, dan is dat niet niks). Het gaf mij de mogelijkheid om met diverse ouders ook bij te praten, zo'n wandeling is daar het uitgewezen moment voor. Onderweg kwamen we een meneer tegen die inmiddels voor de 45ste keer meeliep, ik denk niet dat mijn jongens dat gaan halen, want ik denk dat na volgend jaar als ze beiden van de Halverwege zijn, de traditie ophoudt. Volgend jaar dus nog zeker een keer deelnemen, daarna zien we het wel weer.

zondag 7 juni 2015

De ECI Letterenloop in Haarlem

Toch de Letterenloop gered
Een manier om snel van mijn jetlag af te komen is intensief sporten. Nu was dat wat moeilijk, omdat ik nog steeds last had van de zweepslag in mijn rechterkuit. Maar ik had mij ingeschreven voor de tweede wedstrijd uit het Haarlemmer Hardloopcircuit, De ECI Letterenloop. De eerste wedstrijd had ik al gemist door de blessure (De Zorgspecialisten Loop), dus ik had mijn zinnen erop gezet om deze loop wel te doen. Een deel van het geld dat met de ECI Letterenloop opgehaald wordt, wordt besteed om lezen onder de jeugd verder te stimuleren (dat draag ik een warm hart toe), op het midden terrein zijn boeken te koop (hardloop boeken, maar ook populaire fictie) en de voortgang van de loop wordt niet in kilometers aangegeven, maar is de volgorde van het alfabet. Het was wat aan de warme kant op hard te lopen, maar met als training een rondje Central Park, een stuk of 20 losse kilometers en 's ochtends nog een boksles in de benen, ging ik toch naar de ijsbaan in Haarlem waar de start plaats vond. Strak om half een werden we weggeschoten en begonnen we aan een route, die gekenmerkt werd door een flink stuk dat door Bloemendaal gelopen werd. Daar zijn twee kenmerken van te noemen. Allereerst staan er hele grote en hele dure huizen. Als je denkt je nu wel de grootste en duurste gezien hebt, staat er om de hoek een nog grotere en duurdere. Het tweede kenmerk is Het Kopje van Bloemendaal, een fikse steile heuvel, die een echte kuitenbijter is en die we twee keer op moesten. Al met al was het voor mij een flinke klus en hoewel ik me vooraf had voorgenomen om toch voor een tijd onder het uur te gaan, zorgde de spanning in mijn kuit en Het Kopje ervoor dat dat helaas niet lukt, ik kwam met een verhitte kop op 1.01.15 binnen. Ach, met alle fysieke hindernissen is dat niet eens zo een slecht resultaat voor mij :-).

zaterdag 6 juni 2015

Grape District De Pijp

Geweldige service van Naomi
Ondanks dat ik geen wij drink, kom ik toch geregeld bij een slijterij. Ik vind het namelijk leuk om voor Ans, die wel een liefhebster is, eens wat lekkers mee te nemen. Nu kon ik twee zaken eenvoudig combineren, want ik zou Daan ophalen bij de Games Workshop in Amsterdam en daar tegenover had ik gezien dat een vestiging van The Grape District zat: een winkel die ik heb leren kennen als een zaak die prima wijnen verkoopt tegen schappelijke prijzen. Toen ik binnenkwam werd ik alleraardigst ontvangen door Naomi, die me vroeg waar ik trek in had. Dat is altijd een leuk moment, want als ik vertel dat ik zelf helemaal geen alcohol drink, zie je toch vaak wat verbijstering op de gezichten van de verkoper. Zo niet bij Naomi, die helemaal begreep dat ik iets leuks voor Ans mee wilde nemen en voorstelde om dan een "Proeverij Pakketje" te maken. Dat was een uitstekend idee en zo liep ik uiteindelijk, na heel veel over diverse wijnen gehoord te hebben (blijven te prachtige verhalen van enthousiaste mensen hier), de zaak uit met drie maal rood, drie maal wit en drie maal rosé, waarvan ik inmiddels weet dat vele ervan bij Ans in de smaak vallen. Super service van de Grape District en dan specifiek van Naomi, ik kom zeker weer terug (voor Ans natuurlijk :-)).

maandag 1 juni 2015

De zoektocht naar een Flash shirt

Flash en Kid Flash
Bij het schrijven van het reisverslag besef ik me dat ik een bepaald onderdeel helemaal vergeten ben. Dat moet ik even goedmaken. Een van de opdrachten die ik mee had gekregen voorafgaand aan de reis was van Jeroen. Ik kijk inmiddels met hem de series Arrow en Flash en met name die laatste vindt hij helemaal te gek. Daarom had hij mij gevraagd om een Flash T-shirt voor hem mee te nemen. Klinkt als een eitje, toch? Nou, dat bleek wat meer voeten in de aarde te hebben dan verwacht, want in alle comic winkels die we bezochten was er bijna geen Flash shirt te krijgen en degene die we vonden was XXXL en dat was toch wat aan de ruime kant voor Jeroen. Na ook diverse andere winkels bezocht te hebben, bedacht ik me dat bij Old Navy (een vrij goedkope kledingzaak in New York) men vaak superhelden shirts verkocht. Toevallig kwamen we op die dag langs een filiaal en daar bleek men wel Flash T-shirts te hebben, maar alleen in heren maten en niet in kindermaten (raar, alle andere shirts waren er wel in kindermaat). Dan maar voor de S gaat, dacht ik. Maar het Flash shirt bleek bizar populair te zijn, dus de bedrijfsleider van het eerste filiaal verwees ons naar een filiaal een kilometer verderop die nog Flash Shirt zou hebben. Daar aangekomen waren er inderdaad Flash shirts (yippie!!), mar helaas niet in S (minder yippie).

Een van de medewerkers wilde wel even kijken of andere filialen het shirt nog in S hadden (waarom had de bedrijfsleider uit de eerste zaak dat niet gedaan, denk je dan) en dat leverde op dat in een derde filiaal op 3 km lopen er nog 1 S zou moeten zijn. Dus Frank, Simon en ik als de rappe hazen daarheen, maar na bestudering van alle shirt was er geen S te vinden. Alhoewel, we hadden de paspop die op een hoge plank stond en die ook een Flash shirt aan had nog niet bekeken. Het zou toch niet..... Simon en Frank waren niet voor een gat te vangen, dus voordat ik het wist hadden ze met een stok de paspop al van de plank getikt en wat denk je: ja hoor, het was de S die we zochten!! Dank aan de inventiviteit van mijn maten uit Volendam!!! Het shirt ging snel mee, plus een XL voor mezelf, zodat we thuis Flash en Kid Flash konden gaan spelen :-). Het was het allemaal waard, want huis gekomen toverde het shirt een grote lach op het gezicht van Jeroen en het is inmiddels ook zijn lievelingsshirt geworden!!

zondag 31 mei 2015

De reis naar huis

Wachten op de shuttle
Na ons bezoek aan Katz's was het een korte metrorit naar het Ravel, waar we onze spullen oppikten en met een shuttle naar het vliegveld werden gebracht. Helaas wat duurder dan de eerder aangegeven prijs, want die was niet berekent op 4 grote kerels uit Nederland met 4 grote tassen, waardoor het niet een town car werd, maar een busje. Deze bracht ons in no time naar JFK, waar we ook direct door konden lopen voor het afgeven van de bagage. Helaas ging daar iets fout, want Frank zijn naam bleek verkeerd op de baardig pass te zijn gekomen. Na wat zenuwachtig heen en weer geschuifel achter de balie, maakten de dames van KLM het in orde, maar voor alle zekerheid werd er iemand van de beveiliging meegestuurd om ons te begeleiden, mocht de douane nog lastige vragen gaan stellen. Dat was een geluk bij een ongeluk, want deze beveiliger had geen zin om in de rij te staan, dus loodste hij ons langs alle rijen en in plaats van 45 minuten die de rij wel langs was, werden we nu in 5 minuten overal doorgelaten. Na de douane werd er nog een bier gedronken en aten Simon en ik als afscheid nog even een hamburger bij de Shake Shack, waarna we al konden boarden in ons vliegtuig en de reis verder snel en aangenaam verliep. Zo kwam er alweer aan eind aan de avonturen van de "Boys in the USA 2015 Tour". Het was weer gezellig en we hebben weer ontzettend veel meegemaakt en gelachen. Volgend jaar weer en dan weer met Frank erbij, hoor!!!

zaterdag 30 mei 2015

Katz's Deli

Bij Katz's aan tafel
Iets wat ik altijd al heb willen proberen is een sandwich te eten in een echte New Yorkse Joodse Deli. Tot nu toe was het er nog niet echt van gekomen, maar vandaag ging de dag worden, waarop we naar de "moeder alle deli's" gingen, namelijk Katz's. De winkel is om verschillende redenen bekend, onder andere omdat je er een salami vandaan kunt sturen naar de USA troepen in oorlogsgebied, maar voor de wereld buiten de USA met name uit de film "When Harry met Sally", waar zelfs een bordje van in de zaak hangt aan welke tafel het opgenomen is. Katz's staat bekend om de pastrami en corner beef sandwiches, dus dat moesten wij zeker ook proberen. Ondanks dat het druk was, hadden we geluk (met dank aan Frank zijn assertiviteit) en konden we bijna direct aan tafel.

Corned Beef Sandwich
We werden geholpen door een serveerster die volgens mij de oprichting nog meegemaakt had en ons te woord stond in het meest platte New Yorks wat ik ooit had meegemaakt. Geweldig! De keuze voor het eten was niet moeilijk gemaakt: drie keer de pastrami sandwich en één keer de corner beef, waarbij ik met Simon afsprak om te delen. Daarbij nog wat coleslaw en friet en we waren klaar. Niet al te lang na de bestelling werden de monsters al aangeleverd. Ik heb nog nooit zulk dik belegde boterhammen gezien. Simon, Frank en ik vochten ons door de broodjes heen, maar René liet deze keer niet alleen het toetje staan, maar ook een half broodje. Die ging mee in de doggybag. Maar wat vond ik er nu van? Nou, eerlijk gezegd vond ik de verhalen beter dan het eten. Het is voornamelijk heel erg veel en daardoor indrukwekkend en het vlees is op zich goed, maar verder is het gewoon een boterham en dat voor de somma van 20 dollar. Voor de beleving vond ik het leuk om te doen, maar ik ga zeker niet terug, de smaak en de value for money zijn voor mij niet in verhouding.

Bij het weggaan stond buiten een dakloze te bedelen. We konden nu eindelijk eens iets doen waar we het al vaker over gehad hadden: we gaven hem geen geld om aan bier te verspillen, maar de halve sandwich van René. Zo kreeg die toch nog een goede bestemming!

Chinatown en Little Italy

Volendammers in Chinatown
Na ons bezoek aan The Village stond op het schema om een wandeling te doen door twee van de etnische wijken op Manhattan, te weten Chinatown en Little Italy uit het boek "De magie van New York".  De eerste stop was bijna een flashback naar een aantal dagen geleden, toen we op Flushing "the real NY Chinatown" hadden bezocht. Veel Chinezen (hoe is het mogelijk) en meer borden en reclames in het Chinees dan in het Engels. Dat sommige plekken duidelijker memorabel zijn dan andere laat wel zien dat een belangrijke plek in Chinatown The Bloody Angle (waar de meeste Triade moorden werden gepleegd vanwege het feit dat je anderen niet aan zie komen) historisch wel erg interessant is, maar dat er fysiek weinig aan te beleven valt. Gelukkig was dat bij Chinatown Ice Cream Factory wel anders, want daar haalden we een paar van de grootste en lekkerste ijsjes van deze vakantie!

Bijzondere muurtekeningen in Little Italy
Chinatown liep bijna naadloos over in Little Italy en daar voelde ik dat het einde van de vakantie in mijn benen begon te slaan. Ik kon me voor sommige delen wat moeilijker motiveren om enthousiast te worden, ondanks dat er wel degelijk veel te zien (zoals erg bijzondere muurtekeningen die we tegen kwamen) en nog meer te proeven was. Want Little Italy, dat betekent natuurlijk eten, eten en nog eens eten. Op de wandeling stond aangegeven dat we een cannelloni bij Ferrara moeten proberen, omdat die de beste van de stad zou zijn. Dat kun je je als lekkerbek natuurlijk geen twee keer laten zeggen, dus gingen we aldaar onze benen laten rusten (wat Frank uiteindelijk een paar leuke flirts van een Argentijnse dame opleverde), waar Frank, Simon en ik het gebak ons goed lieten smaken. René deed niet mee, want zoals het in Nederland natuurlijk al algemeen bekend is, hij eet geen desserts en daar is hij heel streng in (nou ja, als hij met ons weg is, dan, in ander vrouwelijk gezelschap schuift hij ze probleemloos naar binnen :-)). Na deze stop liepen we nog wat rond en bezochten we onder andere nog de laatste vestiging van Midtown Comics waar Simon nog een fiks aantal aankomen deed, waarna het eigenlijk al tijd werd voor de laatste stop van de vakantie, de plek waar we nog iets te eten gingen nemen voordat we de reis terug naar Nederland zouden gaan beginnen.

De laatste dag van de vakantie

De fontein in Washington Park Square
Met een wat onbestemd gevoel werd ik wakker vandaag. Zo'n laatste dag is altijd wat raar, maar deze keer was het voordeel dat we pas om 22.45 uur terug gingen vliegen en dus nog een volle dag hadden om door New York te toeren. We namen uiteraard de metro en na het uitstappen renden Simon, Frank en ik de trappen omhoog. Dat bleken er echter meer te zijn dan we in eerste instantie gedacht hadden. Maar bikkels als we zijn stopten we natuurlijk niet en kwamen uitgeput boven. Het bleek dat we echter een goede invloed hadden op andere reizigers want velen hadden na ons besloten om ook de trap te nemen. Het kwam bij Simon spontaan op om een soort erehaag te maken voor deze New Yorkers en onder hard applaus en high fives verwelkomden we vele reizigers boven aan de trap. Geweldig om te zien hoe Amerikanen hier dan in mee gaan, iedereen lachen en enthousiast in plaats van chagrijnige Nederlanders die gewoon doorlopen met een strakke kop. Na een ontbijtje bij Fresh & Co (de health food variant van een fast food restaurant) liepen we onze eerste bestemming in, te weten Greenwich Village. Het is altijd gezellig om daar doorheen te lopen, want de sfeer is er relaxed en nergens zo relaxed als op Washington Park Square. Ondanks de hitte die er inmiddels al was, was het erg druk met veel optredens, van gitaristen en zangkoren tot mensen die touwtje springen tot een kunst hadden gemaakt en waar je (tegen betaling) mee mocht doen. Het is altijd een bijzondere verzameling van mensen hier, neem er de tijd voor om daarvan te genieten als je in New York bent.

vrijdag 29 mei 2015

Last night in New York

Engelse boksfans in Brooklyn
Onze verkenning van Brooklyn bracht ons langs diverse straten die het aanzien meer dan waar waren en waar we onder andere een rustpauze namen bij een van de vele brouwerijtjes die Brooklyn rijk is. Daar was het echter zo druk, dat we na een half uur weer het hazenpad kozen. Daarna kwamen we onder andere langs het Barclays Center, normaal de thuishaven van het basketbal team de Brooklyn Nets, maar vanavond het strijdtoneel van een bokswedstrijd tussen en Amerikaan en en Engelsman van Algerijnse afkomst (Amir Kahn). We zagen wat TV opnamen en er bleken ook een handvol fans uit de UK overgekomen te zijn. De kaartjes voor de wedstrijd bleken al uitverkocht te zijn en op de zwarte markt waren ze veel en veel te duur, waarna we zo rond een uur of 22.00 eigenlijk geen idee meer hadden wat we zouden gaan doen.

Taartje van Carlo
Maar we zijn niet voor één gat te vangen. Vanaf Brooklyn was het maar een klein stukje rijden naar Broadway op Manhattan, want er stond nog een actie open die we al vaak uitgesteld hadden. Gedurende de vakantie waren we namelijk al heel vaak langs Carlo's Bakery op Times Square gelopen. Carlo is een bekende chef die in de USA een programma op TV heeft, Cake Boss, waarin hij de prachtigste taarten maakt. De oorspronkelijke winkel staat in Hoboken, maar inmiddels zijn er al vele vestigingen. Volgens de dochters van Frank waren dit "hemelse taartjes", dus wilden wij ze graag proeven, maar iedere keer dat we langs de vestiging op Times Square kwamen was het er voor ons veel te druk. Deze keer besloten we om wat er ook gebeurde in de rij te gaan staan. Dat bleek geen probleem, want het was wel druk, maar niet overdreven. Wat mij wel opviel was dat het eigenlijk een soort McDonalds was, want je kon er ook aan plastic stoeltjes zitten om met plastic bestek je taartje te eten. Dat had een Puerto Ricaans gezin ook gezien, want wij waren er met de hele familie, kochten er een taart en gingen er de verjaardag van een van de gezinsleden vieren. Kennelijk gebeurde dat vaker, want niemand in de zaak keek er van op. Toen wij bijna aan de beurt waren, had Frank even een moeilijk momentje, want de persoon voor hem kocht precies alle koekjes waarvan hij er een wilde proberen. Met wat Volendams gevloek in mijn oren, zag ik dat er uiteindelijk nog wel dezelfde koekjes waren, alleen wat kleiner, maar voor de smaak maakte dat natuurlijk niet uit, dus Frank was alsnog gelukkig. Ikzelf had een aardbeien taartje met VEEL slagroom. Wat zal ik er eens over zeggen: het was zeker een lekker dessert, maar na alle verhalen kon het toch niet helemaal tippen an de verwachtingen die ik ervan had (het gebak in Grand Central Terminal bij Magnolia Bakery was beter, vond ik). Mocht er geen lange rij staan en je trek in iets zoets hebben dan is een bezoek aan Carlo's Bakery prima om te doen, maar er speciaal voor heen rijden zou ik niet direct meer doen.

Hiermee kwam een einde aan onze laatste avond in New York. Na een korte metrorit en onze dagelijkse avond wandeling waren we weer terug in Ravel en met moeie voetjes gingen we te bede. 

Ki Sushi in Brooklyn

Vers bereide sushi bij Ki-Sushi
Het restaurant van de avond was Ki-Sushi. Jammer dat we weer meer dan een uur onderweg waren vanuit Coney Island, dit was wel de dag waarop we het meest gereisd hebben, zonde van de tijd, eerlijk gezegd. Tijdens het stukje lopen van het metro station naar het restaurant, dook ik nog even de plaatselijke LuLuLemon binnen om een shirt voor Ans te kopen, maar daarna schoven we snel aan een van de tafels bij Ki-Sushi. Er werd eerst gevraagd of we gereserveerd hadden, dat was niet het geval en leverde moeilijke blikken op, wat mij wat verbaasde aangezien er maar weinig tafels bezet waren. Echter, een kleine 20 minuten later begreep ik de vraag wel, want toen was het restaurant inmiddels tot de nok toe gevuld en werden er mensen weggestuurd bij de deur. Als voorgerecht hadden Simon, Frank en ik een sushi rol en als hoofdgerecht namen we de kip teriyaki. Rene was afwijkend bezig en ging voor de groze en de sashimi. Allemaal uitstekend eten, maar Ki-Sushi heeft er, ten opzichte van 5 jaar geleden en wat Amerikaanse aanpak op nagehouden, wat betekende dat ongeveer anderhalf uur na binnenkomst we alweer buiten waren. Daar scheiden voor de rest van de avond onze wegen: René had er zat van en ging naar het hotel, terwijl Frank, Simon en ik verder ging met het verkennen van Brooklyn. 

Coney Island

De dappere strijders
Na een metrorit van meer dan een uur, stopten we uit bij een van de meest bekende plekken in Brooklyn: Coney Island. De meest korte en krachtige beschrijving hiervan is dat het een permanente kermis is, met hier en daar wat grote attracties. Het was een korte wandeling van het metro station naar de boulevard, waar het druk op het strand bleek te zijn, maar er bijna niemand de moeite nam om de attracties van het pretpark te bezoeken. Maar wij waren hier niet voor het strand, wij waren hier voor de moeder aller achtbanen: The Cyclone. Deze houten achtbaan is in 1927 gebouwd en daarmee de oudste nog functionerende achtbaan ter wereld. Er stonden flink wat dranghekken om iedereen die erin wilde in goede banen te leiden, maar dat bleek niet nodig te zijn, want er was echt helemaal niemand te vinden. Dat betekende dat Frank en Simon zonder problemen door konden lopen en 1 minuten naar aankoop van de kaartjes al in de wagonnetjes zaten, samen met een wat oudere donkere dame, die een ritje in de Cyclone op haar "bucket list" had staan. Ondanks dat het natuurlijk niet de meest geavanceerde achtbaan ter wereld was, maakte hij toch genoeg indruk op de heren om het de entree prijs meer dan de moeite waard te vinden. Zelfs toen bleek dat Frank zijn zonnebril tijdens de rit verloren was (de Brutus gaf er echter niets om, "dan gooien we er gewoon 5 dollar tegenaan voor een nieuwe", riep hij uit). Na dit bezoek liepen we nog even langs alle attracties, maar werd er geen geld meer uitgegeven. Na een korte blik op het stadion van de Brooklyn Cyclones (een farm team van de New York Mets), was ons bezoek aan Coney Island wel klaar en besloten we weer terug te gaan naar het stuk van Brooklyn dat direct aan Manhattan grenst om daar de avond door te brengen. Mijn afdronk: Coney Island is een begrip in de New Yorkse cultuur en als echte USA liefhebber moet je het een keer gezien hebben, maar voor mij zal het bij deze ene keer blijven, net zoals de Navy Pier in Chicago (die hier wel mee te vergelijken is).

Radegast

Echte Duitse kost....
Williamsburg is een van de nieuwe, hippe wijken in New York. Van mijn boksmaat Glenn Jagmont had ik de tip gekregen om te gaan eten bij Radegast, een Duitse Biergarten die in het hartje van deze wijk gevestigd is. Vanaf de halte van de watertaxi was het ongeveer 10 minuten lopen naar Radegast. Daar aangekomen waande je je even in Beieren, met lange houten tafels en een serveerster die met vele grote pullen bier in haar handen door de zaal liep. Het was echter erg rustig, waardoor de sfeer er niet echt in zat. Ook was er geen airco, waardoor het vies benauwd was. Van het lunch menu bleken alleen de hamburgers en de worsten aanwezig te zijn. Tot overmaat van ramp was de bierkaart gevuld met, hoe verrassend, Duitse bieren die ook nog eens bizar duur waren. Vervelend, want mijn reisgenoten wilden juiste micro brewery biertjes uit Brooklyn proeven, maar die waren hier nou juist niet te krijgen. Voeg hier aan toe dat tijdens onze lunch we er ook nog achter kwamen dat onze volgende stop, Coney Island, meer dan een uur met de metro rijden was en je kunt je voorstellen dat we wel eens een betere sfeer aan tafel hebben gehad. Het is niet anders, elke vakantie zit er wel eens iets tegen en tot nu toe was bijna alles probleemloos verlopen. Dus even overheen stappen, de worsten en hamburgers opeten, de biertjes ledigen en op weg naar onze volgende plek van bestemming.

Wat ad hoc Brooklyn zaken

Brooklyn Bridge Park geeft mooie foto mogelijkheden
Na de oversteek van de Brooklyn Bridge was het even flink zoeken om René weer te vinden, maar na een kwartiertje ronddwalen vonden we hem weer bij een van de parken. Daarna zouden we de noord-west kant van Brooklyn gaan verkennen, maar laten we het erop houden dat dit niet het best onderzochte deel van onze vakantie was. Uiteindelijk maakten we een leuke wandeling langs plekken die ik in 2010 ook met Ans bezocht had: de Brooklyn Heights Promenade en de Brooklyn Ice Cream Factory (de Sundaes zijn daar geweldig!). Helaas was Grimaldi weer te druk om een pizza te pakken (er stond een rij van meer dan 30 mensen buiten te wachten). Voor de lunch hadden we het plan opgevat om deze in de hippe, nieuwe wijk van Brooklyn, Williamsburg, te gebruiken, maar ook hier had onze research tekort geschoten. Brooklyn blijkt namelijk wat groter dan verwacht en in plaats van snel op een neer te kunnen met de metro, moesten we de watertaxi nemen. Laat die nou net vertrokken zijn.....Het betekende dat we nog even een bezoek konden brengen aan het Brooklyn Bridge Park, voordat we de boot op stapten om naar Williamsburg te varen. Een geluk bij een ongeluk, want het boottochtje bleek, ondanks de eerste bijzonder onbeschofte Amerikaan die we tegen kwamen, een mooie aanvulling op onze dag te zijn!

Brooklyn Bridge

In de stalen kabels van de Brooklyn Bridge
Het was alweer de voorlaatste dag van onze vakantie, maar daarom was de pret er niet minder om. Vandaag gingen we de 5de borough van New York aandoen, te weten Brooklyn en daarmee was die queeste dan compleet (in het oude Foursquare hadden we er vast een badge voor gekregen....). De start zou zijn bij Clinton Street Bakery, maar daar aangekomen bleek er een enorme rij voor de deur te staan, waarna we maar besloten om bij het Pause Café aan de overkant te ontbijten. Ontbijt was ok, maar niet bijzonder te noemen, misschien hadden we toch beter kunnen wachten :-). Daarna namen we de metro naar het begin van de Brooklyn Bridge, waar Simon, Frank en ik uitstapten, terwijl René een paar haltes doorreed, omdat hij vanwege hoogtevrees de brug niet over durfde te lopen. Bij het verlaten van het metro station, was het geen probleem om de brug te vinden: er stond een groot bord met de richting, maar ook de hordes mensen die dezelfde richting opliepen was een weggevertje: we waren zeker niet de enigen die het idee hadden opgevat om met dit prachtige weer de brug te voet over te steken. De brug zelf is een kleine drie kilometer lang en heeft magnifieke bogen. Ook het geheel van staalkabels geeft het een zeer herkenbaar uiterlijk. De ondergrond waarover je loopt zijn houten planken, wat het geheel een sfeer uit vroegere tijden geeft, ondanks het feit dat onder je de auto's voorbij razen. Er waren ontzettend veel toeristen en ook veel schoolklassen die vandaag een wandeling over de brug maakten.

Crossing the bridge
Ik vraag me dan wel altijd af wat kinderen van een jaar of vijf nu van zo'n uitje opsteken, ik was er zelf nooit zo ondersteboven van als kind zijnde, maar als volwassene vond ik de oversteek toch wel echt heel erg gaaf om te doen. Je krijgt een mooi uitzicht op zowel Brooklyn als ook op Manhattan en het is toch ook echt een ervaring om mee te maken om over een van de meest bekende bruggen van de Verenigde Staten, zo niet van de wereld te lopen. Fietsend schijnt het ook erg leuk te zijn om te doen, maar ondanks dat er een apart fietspad was (nou ja, een stukje van de brug was met hier en daar een paaltje afgezet), is dat op een drukke dag zeker niet aan te raden, ik heb op onze wandeling een keer of vier een "bijna ongeluk" zien gebeuren en dan geeft het wegdek echt niet mee. En als het dan om 3 km gaat, ben je ook wel snel uit gefietst. Nee, mijn tip is toch echt om dit te voet te doen, heb je ook wat makkelijker de ruimte om van de vele mooie uitzichtpunten te genieten!

donderdag 28 mei 2015

Club Penthouse

"Onze" brug vanaf de rooftop bar van het Ravel
Na het concert van Billy Joel vertrokken we weer naar het hotel, waar we bij aankomst benaderd werden door twee jonge "dames" (en ik gebruik die term losjes....) die ons probeerden over te halen om onze "most embarrising moments" te vertellen, zodat zij deze konden delen op hun YouTube Kanaal. Ondanks dat het moeilijk was, lieten wij ons niet in de verleiding brengen (yeah, right) en gingen naar onze kamer. Daar hoorden we de Turkse Disco die die avond plaats vond dwars door ons plafond stampen en omdat we eigenlijk wel eens een kijkje vanaf de rooftop bar op Manhattan wilde nemen, gingen we naar boven. Druk was het in Club Penthouse niet te noemen en terwijl de Turkse Disco vol continue doorging (van pauzes hebben de artiesten niet gehoord) en er af en toe geld op de grond gegooid werd (dat is de manier om je waardering voor de artiesten te tonen) zagen wij een mooi uitzicht op de skyline van New York aan de ene kant en aan de andere kant werd een lesje "gold digging" gegeven, want er waren diverse dames die met oudere hotel gasten aan het aanpappen waren en waar de drankjes niet aan te slepen waren. Niet verwonderlijk hadden de dames die wij beneden hadden gezien ook de weg naar de club gevonden en een heer met grijze haren aan de haak geslagen. Aangezien wij de enige nuchtere mensen in de club waren, was het vermakelijk om te zien, maar na een half uur waren we er wel klaar mee, gingen we weer naar onze kamer en sliepen we rond 1 uur 's nachts in, nog wat Billy Joel liedjes neuriënd.

Billy Joel in Madison Square Garden

Buiten bij Madison Square Garden
De rest van de middag liepen we rustig Broadway af, onder andere met een bezoek brengend aan de New York vestiging van Forbidden Planet en The Strand (de grootste boekenzaak van de VS). Rond zes uur was het tijd om te gaan eten (daar zouden we René ook weer treffen), we hadden een reservering bij Becco's. Ik had daar goede herinneringen aan, maar ik vond het deze keer wat tegenvallen. Het was superdruk en de pasta's waren prima te hachelen, maar de bediening vond ik voor Amerikaanse begrippen ongeïnteresseerd, op het onbeschofte af. Gelukkig moesten we snel weer weg, want om acht uur ging ons hoofdprogramma van de avond beginnen, te weten het concert van Billy Joel. We hebben bijzondere herinneringen aan Billy, zo kochten we bijvoorbeeld bij ons eerste bezoek aan New York in 1993 zijn toenmalige nieuwe CD, River of Dreams bij Tower Records (een mega platenwinkel, die inmiddels zoals zovele ter zielen is gegaan). Die CD blijkt tot nu toe de laatste studio plaat van Billy Joel te zijn geweest en ik vermoed dat er ook geen nieuwe meer gaan komen. Een van zijn nummers hebben we in een busje van Venice Beach terug naar ons onderkomen in Los Angeles (de Banana Bungalows) mee zitten galmen om René aan de Duitse vrouw te brengen :-).

Leuke geste, Gavin ging wandelen door het publiek!
Binnen een half uur waren we bij de plek waar het concert gehouden werd, te weten Madison Square Garden. Bij binnenkomst kregen we al direct een eerste schok te verwerken: de verkoopster van het eerste biertentje dat we tegen kwamen viel als een blok voor Frank (of het was een goede manier om iemand een biertje voor veel dollars te verkopen, de meningen zijn er nog over verdeeld :-)). Daarna liepen we naar onze plaatsen en kwamen tot de conclusie dat om vijf minuten voor acht de zaal nog maar voor een kwart gevuld was. Echter, om acht uur strak ging het licht uit en begon het voorprogramma te spelen. Naast mij zag ik wat vragende blikken bij mijn maatjes, maar ik had gelijk door dat Gavin DeGraw op het podium stond. Dat was schok twee, want dit is in vele grote zalen een hoofd act, maar Gavin vertelde dat hij altijd al een bijzonder grote fan van Billy Joel is geweest en de eer om voor hem te openen zo groot vond, dat hij graag een stapje terug deed voor zijn leermeester. Bijzonder inderdaad om te zien, want in Europa speelt Gavin DeGraw voor meer mensen dan Billy Joel.

Billy stal de show
In de VS is dat niet het geval, want toen DeGraw klar was met zijn set om 20.40 uur, begon de zaal opeens vol te stromen, wat ertoe leidde dat om 21.00 uur alle plaatsen bezet waren (voor de 17de keer op rij overigens...). Geen seconde later gingen de lichten uit en begon Billy met zijn set. Het was een feest der herkenning, want alle bekende nummers kwamen voorbij (behalve in het in de USA nog steeds controversiële Goodnight Saigon), zelfs Uptown Girl, het nummer dat Billy voor een van zijn ex-vrouwen had geschreven en waarvan hij na de scheiding had gezegd het nooit meer te zullen spelen (kennelijk heelt tijd alle wonden, of doet een zak geld wonderen :-)). Daarnaast waren er nog twee intermezzo's. Bij de eerste kwam Felix Cavaliere op het podium om een nummer van The Young Rascals te spelen, te weten Good Lovin' (een nummer wat ik goed kende, maar geen idee had van welke band dat eigenlijk was). Het tweede optreden was een "blast from the past", want met de aankondiging dat een vriend van Billy ons een "religious song" wilde gaan laten horen, kwam Chainsaw, net als in Billy zijn laatste optreden in Rotterdam, ten tonelen om zijn uitvoering van ACDC's Highway to Hell te vertolken. De set werd afgesloten met Piano Man, maar natuurlijk kwam er een toegift met ons favoriete nummer You May Be Right en werd de avond afgesloten met Only the Good Die Young. Na iets meer dan twee uur was Billy klaar en kwam er een einde aan een gedenkwaardige avond: het was geweldig om deze rasartiest weer aan het werk te zien, maar helemaal om hem dat te zien doen in zijn thuishaven Madison Square Garden. Kort samengevat: een avond om nooit te vergeten! 

Muziek in Bryant Park

Even tukken
Na het bezoek aan Top of the Rock besloot René terug te gaan naar het hotel om wat uit te rusten, terwijl Simon, Frank en ik naar Broadway liepen om van daaruit naar de zuidpunt van Manhattan af te zakken. Het was inmiddels flink warm geworden, ongeveer 33 graden Celsius, waardoor er een moeheid over ons heen neerdaalde. Tijd dus om even rustig te zitten en ook om even een toilet op te zoeken, want door de warmte hadden we al heel veel water gedronken. Dat was nog even een hele toer, want waar je in de USA normaal overal winkels en restaurants vindt waar je even een pitstop kunt maken, was dat hier een stuk lastiger, totdat ik een ranzige pizzeria vond, waar ik terecht kon. Jaja, soms kan dat een hele opluchting zijn! Bij terugkomst zag ik Frank met de ogen dicht zitten en Simon was op een bank gaan liggen. Maar na deze powernapjes konden we weer verder.

De zangeres van The Engagements
Het was een kort loopje richting Bryant Park, waar we langs wilden lopen, gewoon, omdat het kon. Maar aldaar aangekomen bleek er net een muziekaal optreden te starten. Deze week was er een film festival, georganiseerd door HBO, waar op een groot scherm in Bryant Park gratis films getoond werden. Niet de hits van nu, maar klassiekers van vroeger. De eerste film die men op het festival ging tonen was Back to The Future en de band die het podium op was gekomen, The Engagements (een band bestaande uit 11 mensen), ging allemaal nummers uit deze film spelen. Er stonden stoelen net voor het podium, dus we gingen zitten om een nummertje of twee te kijken om daarna weer door te lopen. Echter, vanaf de eerste tonen van de muziek, was het gelijk een feest, waarbij bleek dat er veel mensen in de band waren die konden zingen, want bijna ieder nummer kwam er een andere zanger naar voren, waarbij eigenlijk de enige stabiele factor de zangeres was die elke nummer meedeed. In plaats van de twee nummers waarvan we hadden gedacht die we zouden blijven kijken, bleven we de hele set van bijna een uur zitten, om mee te zingen, stampen en klappen. Het optreden eindigde met een uitvoering van de klassieker Power of Love, oorspronkelijk door Huey Lewis and the News. Dit zijn toch wel echt leuke momenten in een vakantie, situaties die je niet verwacht of voorspellen, maar die dan gewoon gebeuren en waar je dan flexibel op in moet spelen. Een onverwacht pleziertje, zo kunnen we dit optreden van The Engagements het best beschrijven. Echt leuk!