zondag 11 november 2012

Tante Koosje

Heerlijke tarbot
Zaterdag werd ik door Rene getrakteerd op mijn verjaardagscadeau: een bezoek aan restaurant Tante Koosje in Loenen aan de Vecht. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat het niet de eerste keus was, maar kennelijk had de crisis nog niet zo toegeslagen dat je een week van tevoren elk willekeurig restaurant kan boeken :-). Maar we hadden er veel zin in om de nieuwe nr 100 van de Lekker eens uit te gaan proberen. De opening was even wat stroef, want parkeren voor de deur bleek niet mogelijk en de eerste parkeerplaats die we vonden was helemaal vol. Gelukkig was er bij het gemeentehuis plaats en vijf minuten lopen later kwamen we aan bij Bistro Tante Koosje (niet vaak dat iets met Bistro in de naam een Michelin ster krijgt heeft, trouwens). We werden hartelijk ontvangen door Ilkay, sommelier bij Tante Koosje en krijgen een tafel met uitzicht op de open keuken. De aankleding van het restaurant was anders dan ik gewend was, het was alsof je in een huiskamer plaats naam met zelfs Friese staartklokken. Hoewel er een kaart was hebben we die niet gezien, want de keus was snel gemaakt om het menu van de chef te nemen, wel aangevuld natuurlijk met twee gangen, een coquille met scheermesje en kaas.

Ilkay, bijzonder enthousiaste sommelier
Dat bleek geen slechte keus te zijn. Na een paar prima amuses werd de eerste gang geserveerd: een caneloni van Elstar appels, gevuld met gevogeltelever en krab. Het is soms inderdaad behelpen. Daarna een mooi stuk tarbot (door de ober de Rolls Royce onder de vis genoemd) en het extra gerecht van coquille en scheermes, waar ook een prima rauwe tonijn bij geserveerd werd. Het hoofdgerecht was hertenrug, in de wildtijd natuurlijk niet te versmaden. De kaas was ook erg smaakvol. Er was een selectie van 12 stuks en in drie rondes kreeg ik ze uiteindelijk allemaal te proeven. Heel goed gastheerschap, of beter gezegd: gastvrouwschap in dit geval, dat daar op geen enkele manier moeilijk over gedaan werd, men was juist erg blij dat er een fijnproever in de zaal was (hoewel er wel aangegeven werd dat dit de eerste keer was dat men iemand had gevonden die alle kaasjes tijdens een diner gegeten had). Laatste gang was een chocolade dessert, waarna met een heerlijke latte en friandises in een leuk blikje afgesloten werd.

Tante Koosje was een aangename verrassing, heel anders dan ik in de meeste restaurants gewend ben. Erg laagdrempelig, waar men zich ook wel op voorstaat: een beetje afzetten tegen het wat "luxere"  De Nederlanden deed men wel, ook volgens eigen zeggen. Dat heeft men helemaal niet nodig, dus dat zou ik voortaan gewoon achterwege laten, maar verder een waardevolle uitbreiding van het restaurant pallet om uit te kunnen kiezen. Hier komen we zeker vaker!!

1 opmerking: