zondag 9 augustus 2009

The Mentalist

Na gisterenavond "genoten" te hebben van ons aller Ajax (je moet er toch niet aan denken dat ze eens 25% van de kansen gaan maken en dat Suarez dit jaar bij Ajax blijft, dan zou het bijna een goed seizoen kunnen worden) was het tijd om even te ontspannen. Na het vierde seizoen van "The Closer" gekeken te hebben, was dat op en ging ik op zoek naar een nieuwe serie. Ik kwam uit bij The Mentalist, één van de nieuwe hitseries in de VS.

Het begin van de serie is bijna . Een roodharige man gaat het huis in waar zovoor zojuist de ouders van een vermoord meisje iedereen bedankt hebben om tot de arrestatie van de verdachte te komen. De roodharige man zet een kopje thee en ontmoet dan de moeder, waarmee hij een gesprek aanknoopt. Daarin blijkt dat de moeder denk dat de vader de moord heeft gepleegd, maar het eigenlijk niet onder ogen wil zien. "Hij zal het toch ontkennen", waarop de man zegt "een echtgenote weet wanneer haar man liegt!". Dan komt vader binnen en de roodharige meneer stelt zich voor als Patrick met als eerste vraag: "waarom heb je je dochter vermoord?". Uiteraard wordt vader boos, wil Patrick aanvliegen, maar dan komt moeder met een geweer binnen en schiet de vader hartstikke dood. Einde scene (die je op youtube kunt zien als je hier klikt). Vervolg laat zien dat er een dagboek is gevonden waarin alles opgeschreven staat en dat de roodharige man dus gelijk had. Maar hoe kon hij dat weten???

De roodharige man is Patrick Jane (gespeeld door Simon Baker) en hij is een Mentalist. Dat betekent dat hij door bijzonder opmerkzaam te zijn hoe mensen reageren (zowel verbaal als non verbaal), een uitstekend observatie vermogen, gedegen voorbereiding en de mogelijkheid om mensen te hypnotiseren zich als medium en helderziende kan gedragen . Zeg maar een soort Char. Dat deed hij ook, totdat hij een keer een serie moordenaar in een tv programma uitdaagde en bij thuiskomst deze moordenaar, Red John genaamd, zijn dochter en vrouw al had gedood. Daarna volgt een schemerige periode van depressie, waanzinnigheid en zelfmoordpogingen, maar daarna is Patrick nu als "adviseur" aan het CBI (de Califonische variant van de FBI) gelieerd.

Ik moet zeggen: dit is wel weer een verrassende insteek. Er zijn enige overeenkomsten met Profiler, waarbij de hoofdpersoon Samantha Waters het tegen een terugkerende tegenstander, Jack of all Trades, op moest nemen. Maar met name het aspect van de "helderziende" die nu een volledige ongelovige op dit gebied is geworden door de tragedie die hem ten deel is gevallen zorgt voor een heel andere setting. Ook het team van de CBI is goed in personages samengesteld, wel jammer dat er natuurlijk weer het altijd terugkerende aspect van liefde op de werkvloer bij moet komen, dat ook weer knullig uitgewerkt wordt (uiteraard met de junior agente en die wil natuurlijk het team niet verlaten als het uit zou komen, dus gaat ze niet verder op de relatie in terwijl ze dat zou willen, bla bla bla....snurk.....). Maar al met al is The Mentalist meer dan de moeite waard en zeker een welkome afwisseling van bijvoorbeeld alle forensische series als CSI en Bones waar we de afgelopen jaren mee overspoeld zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten