zondag 23 januari 2011

Het eerste werkstuk van Daan

De kaft van het werkstuk van Daan
Vandaag was het een dag om eens even flink hard te werken. Nee, deze keer betrof het nog niet mijzelf (ik mag vanavond weer aan de bak om de administratie voor de programma's in orde te krijgen...), maar Daan was de gelukkige. Hij had zijn huiswerk een beetje teveel opgespaard, dus vandaag was hij de klos. Om hem eens flink te enthousiasmeren ging papa naast hem zitten. Eerste halte: een set van tien sommen, dat was geen probleem, die waren met een kleine tien minuten alweer klaar. Daarna voorbereiding voor een kleine overhoring morgen over het altijd interessante thema Madurodam. Een dat was met een kwartiertje geregeld. So far, so good. Daarna kwam er een minder favoriet onderwerp, namelijk de voorbereiding voor het dictee, waarbij we 65 woordjes moesten oefenen. Op zich ging dat meer dan prima, maar daar kwam Daan zijn zwakte naar boven: hij is een klein perfectionistje, dus als er twee foutjes inzitten, dan is meneer gelijk helemaal over de zeik. Maar uiteindelijk werd dat ook weer in goede banen geleid, en hadden we drie van de vier taken af. Helaas voor Daan, kwam daarna de grootste brok met werk, namelijk het maken van zijn allereerste werkstuk (waarbij ik me afvroeg of ik vroeger in groep 5 ook al een werkstuk had moeten maken, volgens mij was dat pas in groep 8). Daan had als onderwerp "de boer" gekozen, omdat hij uit een aantal beroepen had mogen kiezen (programma manager bij een grote bank stond er helaas niet bij, zei hij).

De binnenkant van het werkstuk, oude tijden herleven!
Daan had zelf al een opzetje gemaakt, namelijk dat hij iets wilde schrijven over de boer in het stenen tijdperk, in de middeleeuwen en nu, dat was natuurlijk al een stap in de goede richting. Gelukkig was er redelijk veel materiaal op internet te vinden, inclusief een paar mooie plaatjes die al illustratie bij het verslag konden worden geplakt. Het was wel even duidelijk wennen voor hem om zoveel op een dag te moeten schrijven, wan top een gegeven moment zei hij: papa, ik zie alleen nog maar pennen voor mijn ogen....Dat was voldoende om even een pauze in te lassen. Maar na een half uur gingen we dapper door en vloog de ene vloeiende zin na de andere uit de pen en op het papier. Na het maken van het geheel van tekst en plaatjes, was het nog tijd voor de zaken die het af maken, zoals een inleiding, een inhoudsopgave en een bronvermelding (ik heb projectmanagers die mindere rapporten maken, administratieve tijgers als het zijn....) en daarna was het helemaal om door een ringetje te halen!! Nu alleen nog de kaft kleuren, en het geheel is primadeluxe in orde. Hoewel Daan er echt moe van geworden was, was ik helemaal trots op die grote kerel, wat gaat het toch snel dat ze dit soort zaken moeten doen, maar hij heeft zich er perfect doorheen geslagen!

En als bijkomend voordeel: ik weel weer wat meer van de agrarische medemens, niet verkeerd als je bij Rabobank werkt :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten