zondag 27 juni 2010

Culinair Santpoort

Gisteren was de bedevaart naar L'Amuse. Maar los van de goede ervaring daarvan, was er een andere, bijzonder aangename verrassing. Waar in mijn jeugd Santpoort gelijk stond aan een gesticht Meerenberg dat daar gevestigd was (n de zin van "wat doe jij nou, kom jij uit Santpoort ofzo...") bleek het een heel erg interessant dorpje te zijn. Nou ja, in ieder geval de Hoofdstraat waar we gisteren doorheen gelopen zijn. Het begon al goed met de winkel van Th. Voss, gespecialiseerd in vele zaken die met eten te maken hebben, anders dan het eten zelf. Ik werd natuurlijk direct aangetrokken door de vele mooie Weber barbecues die buiten uitgestald stonden, maar ook binnen was het een feest met bijzonder mooi servies, waar we ook twee prachtige latte macchiato glazen vonden. Ik geef mezelf tien punten voor beheersing, want ik zag mezelf al een barbecue in de achterbak van de C5 persen, maar uiteindelijk bleven ze allemaal staan. 
Verder door de straat lopende kwamen we diverse zeer interessante andere winkels met een culinair tintje tegen. Er was een uitstekende groente specialist, Bol genaamd,  die een uitstekende Waldorf Salade uitserveerde (hij noemde zichzelf overigens een "primeur shop", maar er was niemand die ons uit kon leggen waarom...). De twee toppers na L'amuse wil ik toch even in het zonnetje zetten. Het betrof allereerst De Santpoortse Verleiding. Een geweldige winkel voor de echte koffie- en theeliefhebber. Mooie koffiezet machines, diverse soorten koffie (jammer, wij houden het bij Nespresso :-)) en een zeer, maar dan ook zeer uitgebreide collectie thee. Om er één te proberen namen we de Aloe Vera/ aardbeien melange. Verder konden we ice tea mixjes plus bijbehorende glazen echt niet laten staan. En last but certainly nog least is er een groot assortiment van Visser Chocolade, de winnaars van de "bonbon van het jaar 2009", de Bullet
Daarnaast ook bijzonder vriendelijk personeel, hoewel mij ook hier opviel dat snelheid en efficiënt afhandelen van een klant niet de core competence was (voorbeeld: mevrouw één haalt alle prijsjes van de artikelen af en geeft vervolgens alle spullen aan mevrouw twee met het verzoek de boel af te rekenen, waarna mevrouw twee als de rappe hazen op zoek gaat naar wat de artikelen ook alweer moest kosten). Maar al met al echt een winkel om zeker terug te komen. De tweede winkel die bijzondere aanbeveling verdiend is "Only Pasta". Dit bleek een schuilnaam te zijn, want een verdere inspectie van de winkel liet zijn, dat er veel meer te koop is dan alleen maar pasta. De winkel is geheel gericht op La Bella Vita, het goede leven uit Italië. 
Ze hebben er inderdaad de meest fantastische pasta's, maar ook de anti pasti zijn in ruime bevoorrading aanwezig en van een bijzonder hoge kwaliteit. Omdat we inmiddels al veel tassen bij ons hadden, beperkten we ons deze keer tot een aantal flesjes San Pellegrino met bloed sinaasappel en artisjokken harten. Maar ik weet zeker dat we hier binnenkort een keer terug komen om dat tassen goed te vullen. En wellicht dat we ook een keer met de familie hierheen gaan, want er is een kookstudio aan de winkel vastgemaakt, waar wekelijks les in de Italiaanse keuken gegeven wordt (van een workshop risotto maken tot een hele dag de keuken van Toscane op hoofdlijnen leren kennen) en dat zou wel eens leuk kunnen zijn als voorbereiding mochten we met de families naar Italië gaan in de zomer van 2011. Uiteindelijk kwamen we vol bepakt en gezakt thuis met lekkernijen en konden we ons 's avonds tegoed doen aan al die heerlijkheden. Ja, ik kan niet anders zeggen, maar voor de goede dingen des levens kun je goed uit de voeten in Santpoort!

1 opmerking: