zaterdag 26 juni 2010

Fromagerie L'amuse

Op mijn lijst van "things to do" staat al jaren een bezoek aan Fromagerie L'Amuse. Deze winkel staat bekend als dé kaaswinkel van Nederland. Zo leveren ze aan vele sterren restaurants in Nederland, omdat ze een enorm assortiment hebben en de lat qua kwaliteit bijzonder hoog ligt. Sinds februari 2010 heeft L'Amuse een tweede winkel, en deze ligt in Amsterdam (Stadionweg). Maar uit historisch oogpunt en het feit dat het vandaag wel heel erg lekker weer was, besloten Ans en ik naar het origineel af te reizen dat gelegen is in Santpoort. Nu is dat vanuit Halfweg niet zo heel ver rijden, 18 kilometer om precies te zijn. De winkel was snel in zicht en na  een parkeerplek gevonden te hebben liepen we rustig door de hoofdstraat naar L'Amuse. Toen we de winkel instapte was het even schrikken: ik wist niet dat er zoveel kazen waren in één winkel :-). Ja, in hoeveelheid heb ik dat wel eens gezien, maar wat bijzonder was, was dat ieder kaasje er maar één keer lag, de voorraad lag achterin de koelcel. Dat maakt het besluitvormingsproces van "welke kaas koop ik" niet eenvoudiger, zeker niet omdat je er ook heel erg hebberig van kan worden.
Ik moet eerlijk zeggen: we troffen het niet met de bediening. Andere klanten die door andere medewerkers geholpen werden, kregen een leuk verhaal over de kaas en hoe sommige goed samen gingen (en sommige dan ook weer niet), de mevrouw die ons hielp had daar wat minder interesse in. Niet dat ze onvriendelijk was, maar ik had gewoon wat meer enthousiasme verwacht, voor zo een specialiteiten winkel. Maar goed, je kunt niet alles hebben in het leven en uiteindelijk ging het om de kaas. Ook daar één kleine teleurstelling: één van mijn favoriete kazen is La Peral (ooit bij Halvemaan gegeten samen met René) en op de site van L'Amuse stond deze wel genoemd, maar hij bleek op dit moment niet op voorraad te zijn. We hebben een mooi palletje samengesteld, bestaande uit: Le Petit Gaugry (roodkoorst), Saint Marcelin (witschimmel), Cashel Blue (Ierse blauwader), Lorenthyms (geitenkaas) en Laguiole (bergkaas). 
Met nog wat Oude Beemsterkaas voor de jongens, een bakje olijven met pijnbompitten en "de lekkerste crackers ter wereld" (import vanuit Italië, dan moet het goed zijn) hadden wij ons maaltje voor vanavond in ieder geval rond (Daan en Jeroen hebben allebei een verjaardag, dus nemen papa en mama het ervan :-)). Omdat we nog niet gelunched hadden, namen we ook allebei een goed vullend broodje, voor mij een klassiek stukje oude Beemster, Ans ging wat meer los en nam als beleg brie au truffe (brie met truffel). Op het pleintje aan de kop van de Hoofdstraat in Santpoort Noord hebben we die lekker op zitten eten. Ik kan niet zeggen rustig op zitten eten, want net toen wij gingen zitten barstte er een vrijgezellenfeest (inclusief man in roze legging) los, onder begeleiding van de muziek uit "Rocky" en "Star Wars". Dat pik je dan ook nog even mee :-). Inmiddels liggen de kaasjes op kamer temperatuur te komen, terwijl Ans en ik naar de opkomende nederlaag van Thiemo de Bakker zitten te kijken. De rode wijn is gedecanteerd, de olijven liggen in het schaaltje en de crackers hebben hun plek op het bord gevonden. Nu alles naar de loungebank in de tuin en ..... genieten maar! Er vauit gaande dat het net zo lekker is als het eruit ziet, dan zal L'Amuse een vaste stop worden op gezette tijden, maar dan wel in Amsterdam denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten