zaterdag 6 juni 2009

Plaat van de week: Sinatra at the Sands

Deze keer in de rubriek "klassieker van de week" een plaat die je zeker niet op 94WYSP te horen zult krijgen.  Deze keer geen gierende gitaren, maar wel de man met de beste stem uit de geschiedenis van de populaire muziek: Frank Sinatra

Als je gaat zoeken naar een discographie van old blue eyes, dan kom je echt honderden cd's tegen. Dat is knap, want zoveel nummers heeft hij nu ook weer niet opgenomen. Maar het stikt van de verzamelaars, collecties en halve live optredens die vastgelegd zijn. Je moet er dus even doorheen zwoegen om tot de echte pareltjes te komen. In my humble opinion, is dit de allerbeste plaat van Sinatra die er bestaat. Het is een live optreden in het (in middels niet meer bestaande) hotel/ casino The Sands in Las Vegas. Het bevat zonder meer de beste nummers die Sinatra ooit gezongen heeft (zoals Fly me to the moon, Come fly with me, I got you under mu skin, My kind of town Chicago is) en het slechtste nummer (My Way) ontbreekt gelukkig.  Daarnaast geeft het uitstekend weer hoe Sinatra een zaal kon bespelen met humor, maar ook met het raken van een gevoelige snaar. Het allerbeste nummer, wat Sintara op de toppen van zijn kunnen toont, is "One for my baby (and another one for the road)", waarin de maestro slechts licht begeleid wordt door een piano maar verder alles alleen met de kracht van zijn stem doet en waarin je de droefheid van een man hoort die zijn sores aan een barman aan het vertellen is. Om kippenvel van te krijgen. 

Dat alles omlijst door de band van Count Bassie, die ervoor zorgt dat de jazz en swing nummers net dat beetje extra swung krijgen en ook weet dat bij de rustige, emotionele nummers, het orkest bescheiden een stap terug moet doen (in der beschränkung zeigt sich erst der Meister).

Een plaat dus waar op gedanst kan worden (headbangen is wat lastiger), maar zeker ook voor een rustig moment bij de open haard met een goed glas.....uh....van het één of ander (ik wilde wijn zeggen, maar als geheelonthouder is dat wat lastig). Even een keer wat anders dus, gewoon, omdat het kan!

2 opmerkingen:

  1. Tjonge Dennis, dan heb je het ook over een pareltje. Drie grote namen. Sinatra, Count Basie en natuurlijk the almighty Quincy Jones..... Wat een tijden moeten dat zijn geweest. Ik zou er heel wat CSS voor over hebben om eens zo'n concertje at the Sands in 1966 mee te maken....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was toen in ieder geval nog niet geboren :-). Ik ben een paar maanden geleden naar "The Rat Pack" geweest, drie mannen die Sinatra, Davis Jr en Martin nadoen en dat was nog echt goed ook. Mocht die show weer een keer naar Nederland komen, zeker een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen