zondag 3 april 2011

Aanschaf Sonos S5

De Sonos S5 in onze slaapkamer
Enige tijd geleden heb ik wat geschreven over Spotify. Een bijzonder goede internetdienst, waarmee je toegang krijgt tot miljoenen nummers muziek. Echter, die nummer kon ik luisteren op mijn PC, laptop of iPhone, waarbij die laatste eventueel in mijn iPod Dock van Bowers & Wilkins kon zetten, waardoor het toch iets beter klonk :-). Maar ja, uiteindelijk was je dan dus wel altijd gebonden aan de koppeling tussen je iPhone en het docking station. Een paar weken geleden maakte Onno mij erop attent dat hij uiteindelijk tot de aanschaf van een Sonos S5 oplossing gegaan was. Dat systeem kan draadloos overal vandaan je muziek streamen (als je een bridge in je router plaatst). Dus of je het nu koppelt aan een pc die je als server gebruikt, een NAS aan je router hangt, je iTunes bibliotheek leeg wilt plukken of een muziek internet dienst als Spotify wilt gebruiken, het kan allemaal! En het mooiste van alles: iedere unit die je in je huis plaatst, kan onafhankelijk van elkaar draaien. Het is nu dus mogelijk dat, draadloos op het ene station instelt dat Jeroen beneden op Madonna kan dansen, terwijl papa boven op AC/DC staat te head bangen (met de stekels op zijn hoofd die hij nog heeft :-)).

Dat klonk wel als een waar utopia voor de gadget freak, dus deze week toog ik naar Hobo Hifi in Haarlem. Een paradijs voor de echte audiofiel, die ik dus niet ben, want dan zou je voor het geluid uit de S5 waarschijnlijk je neus ophalen. De verkoper vertelde me, dat hij de Sonos S5 bijzonder goed verkocht, maar inderdaad meestal als secundait systeem, omdat de echte liefhebber toch iets meer "upscale"  wil zitten. Maar qua systeem was het ook volgens hem perfect. Toen ik aangaf het wel een beetje "Apple"  te vinden zoals het eruit zag en hoe eenvoudig het beloofde te worden om aan te sluiten, wist hij me te vertellen dat dat wel eens kon kloppen. De makers van Sonos zijn namelijk ex-Apple medewerkers die liever met HiFi bezig waren, maar wel al hun kennis en ervaring erin hebben gelegd om dit systeem zo simpel mogelijk qua aansluiting en bediening te houden (ze schijnen ook het product nog aan Apple zelf aangeboden te hebben, maar die zagen er geen brood in, benieuwd of dat ze daar in Cupertino nu anders over denken :-)).

Na enig consult was de aanschaf twee Sonos S5 stations (een witte en een zwarte, hoe Apple...:-)) en een bridge voor de draadloze streaming. De bijbehorende afstandsbediening liet ik maar even liggen. Simpele reden: 350 Euro voor een apparaat, waarvoor ik mijn iPhone, Ipad of laptop ook kan gebruiken, gebruik makend van een gratis te downloaden app, zit niet in mijn primaire aandachtsgebied om te kopen. Eerst maar eens kijken hoe dat loopt, als dat niet zou werken, dan is de afstandsbediening altijd nog erbij te halen. Enige nadeel zou overigens een korte vertraging in het oppakken van de opdrachten zijn. Dus met alle spullen in de tas was ik er helemaal klaar voor om eens fijn met de Sonos te gaan stoeien, en te beleven hoe eenvoudig het aansluiten nu wel zou gaan! Daarover morgen meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten