maandag 4 april 2011

Installatie Sonos S5

Sonos S5: een wondermachine
Thuisgekomen was het even moeilijk om me te bedwingen om gelijk aan de slag te gaan om de Sonos S5's te gaan installeren. Maar ja, de kinderen moesten ook uit de opvang gehaald worden, en je krijgt toch een slechte naam als ouder als je te laat komt, omdat je met je geluidsinstallatie bezig bent ;-).  Dus verplaatsten we dat naar de avond, met Ans die weg was naar een training en de jongens die na het voorlezen uit Harry Potter heerlijk gingen slapen. De eerste actie was het installeren van de bridge. Aai..dat was even lastig..of nee, toch niet. Gewoon een kabel in de router en een in het stopcontact en dat was gebeurd. De Sonos S5 machines gingen nog makkelijker: neerzetten op de plaats van bestemming en dan de stekker in het stopcontact. Daarna kwam de grootste uitdaging: de software om de hele boel geïnstalleerd te krijgen zat op een CD Rom, en wat denk je: op de Macbook Air zit geen cd/ dvd speler. Nu had ik een speciale drive daarvoor apart gekocht, maar die kon ik na 15 minuten zoeken niet vinden.

Geen nood: via de Sonos site was de software uiteraard ook de downloaden. Dat duurde een minuut, waarna we de installatie verder konden doorzetten. Daarbij diende gemak ook de mens, want na twee keer een knop op de betreffende machine in te moeten drukken op aangeven van de software, waren de apparaten klaar! Daarna nog even aangeven van welke plaatsen Sonos de muziek kan halen en.....presto!!!! Het geheel werkte als een tierelier! Streaming vanaf mijn laptop werkte uitstekend, internet radio gaat geweldig en ook Spotify kreeg ik zonder problemen lopend. Daarna volgde even hetzelfde ritueel om ook mijn iPhone, de iPhone van Ans en iPad, na het downloaden van de gratis app gekoppeld te krijgen en ook bedieing via deze devices werkt echt als een zonnetje!!!!

Naast Spotify heb ik inmiddels nog twee andere diensten geconfigureerd, te weten Wolfgangs Vault en Deezer.  In de Vault veel oude live opnames (denk jaren 70 en 80), Deezer laat je playlists delen. Er zijn nog meer van dit soort diensten, gratis en betaald, die zijn nog voor nader onderzoek. Wat ik nu nog in moet regelen is dat er ook een koppeling naar mijn desktop PC gelegd gaat worden, omdat daar het grootste deel van de muziekverzameling tegenwoordig staat en die natuurlijk ook ontsloten moet worden, maar daar heb ik nog niet de juiste attentie aan gegeven.

Al met al kan ik niet anders zeggen dat de installatie echt als een zonnetje is verlopen. Eigenlijk precies zo als ik van een Apple gewend ben (ik ben nog steed sonder de indruk van hoe eenvoudig het was om de timemachine aan te sluiten), maar dan met HiFi. En nu is het in ieder geval flink genieten van over waar je maar wilt de muziek kunnen draaien. Echt, de Sonos S5 is een top aankoop, iedere cent waard!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten