dinsdag 17 mei 2011

Hofje zonder Zorgen: een leuke nieuwe ontbijtstek

Om 10.15 was het Hofje wel open
Als ik op een dag dat ik niet op kantoor ben wil ontbijten, heb ik twee vaste plekken waar ik naartoe ga. In Amsterdam rij ik langs Gary's Deli (met de beste bagels van het land, met name die met cheddar en guacamole en die met humus en geroosterde groenten zijn goddelijk) en in Haarlem ga ik naar Max en Anne, die diverse heerlijke ontbijtjes op het menu hebben staan in een redelijk Amerikaanse sfeer (niet te verwarren met een American Breakfast). Een tijdje geleden vertelde Ans echter dat ze een nieuwe leuke stek had gevonden in Haarlem, namelijk het Hofje zonder Zorgen. Zij was er erg enthousiast over, dus dan is het altijd zaak om ook zelf de proef op de som te gaan nemen. Afgelopen vrijdag hadden we, na de vakanties, weer eens tijd om hier invulling aan te geven. De eerste stap bleek echter wat lastig te nemen. Uitgaande van onze bijna 24 uurs economie, gingen we er vanuit dat om half tien het Hofje wel open zou zijn. Dat bleek echter een miscalculatie, want het Hofje gaat pas om 10 uur open. Voor een etablissement dat ontbijt serveert lijkt dat mij wat aan de late kant, maar dat mag de pret niet drukken, we gingen eerst even naar de Natuurwinkel om boodschappen voor Ans te doen en daarna om 10.15 uur weer terug. Gelukkig vonden we de deur toen wel open. Wat toen ook direct opviel was de hartelijke ontvangst door gastvrouw en eigenares Marja Jochemus, die je direct het gevoel geeft dat je welkom bent en dat ze het leuk vinden dat je er ook bent. Een goede aandacht voor de gast en geen opdringerig gedoe om snel te beslissen wat je wilt hebben, zodat je ook snel weer weg bent om de tafel weer voor een andere gast te gebruiken, wat in veel zaken toch wel het geval is, zeker als er echt "personeel" staat, met weinig hart voor het vak of het bedrijf.

Ontbijt bij Hofje zonder Zorgen
Een check in via Foursquare was snel gemaakt (je bent enigszins sociaal exhibitionistisch of je bent het niet ;-)) en er werd zelfs een tip opgegeven om toch zeker eens het brood met geitenkaas en honing te proberen. Dat sprak mijn ega aan en zij bestelde deze. Ikzelf ging voor het signature ontbijt plus een Zweedse delicatesse, de smolboll (Zweedse variant van een krentenbol). Dit omlijst met een cappuccino, latte machiato en  een bessen smoothy was uiteindelijk ons ontbijt. De koffie was uitstekend en geserveerd in mooie glazen, het oog wil ook wat. Het ontbijt bestond uit diverse soorten brood, vers gebakken, en daardoor knapperig en zeer smaakvol. Beleg bestond uit oude kaas, serranoham, zalm, jam en verse eiersalade. Teveel om op het bijgeleverde brood te passen, dus even gevraagd om een extra boterham, wat zonder problemen gegeven werd. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar uit ervaring kan ik zeggen, dat dat niet altijd zo is. Beleg was heerlijk, met name de zelf gemaakte eiersalade was om je vingers bij op te eten. De smollbol bleek een warm gerecht te zijn, dat als een soort muffin geserveerd werd en zeker in combinatie met de latte een bijzonder fijne ervaring was.

Al met al een uitstekende ervaring: eten was heerlijk, koffie bijzonder goed, maar wat bovenal bleef hangen was de goede sfeer die in de zaak aanwezig was. Dit alles bij elkaar geeft een combinatie waarmee ik Hofje zonder Zorgen voor een ieder aan kan raden die in Haarlem even rustig iets wil eten. Ik ga hier zeker terug komen, waarbij ik ook de high tea die geserveerd wordt binnenkort graag uit wil gaan testen, als ik de kaart bekeek zou dat ook een feest moeten zijn. Twee duimen omhoog voor Hofje zonder Zorgen, hoogste aanbeveling!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten